Krutá realita gamblerství: V herně dva dny v kuse, bez jídla a pití. Zákon nepomůže

11.10.2011 10:51

Známá blikající světla na terminálech. Herna je poloprázdná, pouze u dvou automatů sedí dva hráči. Jeden z nich právě vybírá výhru. Za pět minut vyhrál stovku a jde pryč. Druhý je v herně už druhý den. Bez jídla. Alkohol není potřeba, hráč je v obluzeném stavu ze hry. Praští ho až venku denní světlo, pak přijde deprese ze zjištění, kolik prohrál.

Krutá realita gamblerství: V herně dva dny v kuse, bez jídla a pití. Zákon nepomůže
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

„Herna nemusí být plná, k udržení provozu často stačí mít pár problémových či patologických hráčů nebo 'podnikatelskou velrybu', která nasype do hazardu desítky či stovky tisíc korun," upozorňuje ParlamentníListy.cz Petr Verosta, manažer organizace Občané proti závislostem ze Vsetína.  

Aktuální novela loterijního zákona a nálezy Ústavního soudu zasadily hazardu v republice tvrdou ránu. Zástupci provozovatelů heren upozorňují na to, že tím dala vláda zelenou nelegálnímu podnikání. Mezi městy, které teď chtějí hazard zásadně omezit, je i Vsetín ve Zlínském kraji. Dnes už může. Po deseti letech vládních politických hádek dostala i vsetínská radnice průlomové pravomoce.

  • Více o hazardu ZDE


Na každých osmdesát obyvatel Vsetína aktuálně připadá jeden hazardní přístroj, to je o 15 procent horší výsledek než celorepublikový průměr. Omezení hazardu ve městě bude prosazovat i senátor a bývalý starosta Vsetína Jiří Čunek.

Hazard patří na periferii, míní Čunek

„Hazard bych vykázal z města. Herny by se měly kumulovat jen na několika málo místech v kasínech tak, aby se jejich pochybný provoz dal lépe kontrolovat," říká pro ParlamentníListy.cz Čunek. Senátor chápe, že úplné zrušení hazardu by požadovaný efekt nepřineslo, příliš nadšený není ani aktuální novelou.

Zákon? Nemravnost, rozčiluje se Čunek

„Považuji celý loterijní zákon od 90. let za nejnemravnější ze všech. Stát udělal tím, že ukládá provozovatelům automatů povinnost odvádět peníze na veřejně prospěšné účely, dobrodince z těch, kteří způsobují celospolečenské problémy," dodal.


Ve Vsetíně budou o omezení automatů teprve jednat. Vedení radnice dlouhodobě tvrdí, že má zájem o regulaci. „Je to velký problém pro některé rodiny. Ano, jsem pro omezení hazardu, je potřeba navíc komplexně posílit prevenci. Nejlepší způsob, jak dostat herny pryč, je dosáhnou toho, že si jich nikdo nebude všímat," uvedl pro redakci Petr Kořenek, místostarosta Vsetína.

Nyní po podepsání novely loterijního zákona bude mít radnice volnější ruce. Místní organizace Občané proti závislostem už připravila i podobu nové vyhlášky, která by omezila herny, reklamu a nonstop provozy. Nejdřív chce ale místo regulace přimět provozovatele heren k jednání, aby odváděli peníze na veřejně prospěšné účely přímo do městské kasy a přijali tvrdá preventivní opatření. Tím by se zvýšil rozpočet Vsetína asi o 17 milionů korun. O tom, jakou variantu město zvolí, budou zastupitelé v říjnu jednat. „Není na co čekat, i když se počet hracích přístrojů rok od roku snižuje. Hazard má likvidační dopad na pár stovek místních obyvatel, prohlubuje jejich zadlužování," podotkl dále Verosta.

Nezaměstnanost snižuje tržby

Letos se na území města nachází asi 350 automatů. Jejich počet se možná sníží nejen díky postupu radnice. „Na některých místech už se vůbec nevyplatí herny provozovat. Lidé jsou nezaměstnaní, nemají peníze a tím se i nám snižují tržby," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vojtěch Rosenberg, majitel společnosti Symint, která má ve Zlínském kraji hned několik heren. Jednu i ve Vsetíně. „Tady moc nevyděláme, přitom jsme tu investovali peníze do zařízení," podotkl Rosenberg. Sám se domnívá, že pokud navíc dojde ke zdanění příjmů z hazardu, většinu provozovatelů tímto tahem vláda zlikviduje. „Zbudou jen dvě, tři velké firmy v republice. Drobní provozovatelé restaurací, kteří počítali s příjmem z automatů, budou nahraní," dodal Rosenberg s tím, že osobně vidí ve snahách o omezení hazardu jen populismus. „Neříkám, že děláme nějakou bohulibou činnost. Od politiků je to, že bijí do provozování heren, jen jednoduchý zisk politických bodů," upozornil.

Díky nálezům Ústavního soudu a novele zákona teď mají obce volnou ruku. Pokud ale provozovatele omezí, musí se připravit na to, že jejich rozpočet bude o několik milionů korun chudší.

Soud jako naděje

„Rozhodnutí Ústavního soudu nám dalo velkou naději. Městu se nevyplatí mít příjmy z hazardu, daleko větší prostředky se vynakládá pak na to, aby se lidé, kteří hazardu propadli, dostali ze společenského dna a začali žít normální život," reagoval Čunek. Ředitel zájmového sdružení právnických osob, které provozují videoloterijní terminály a další technické herní zařízení SPELOS Petr Vrzáň pochybuje o tom, jestli budou mít nakonec tvrdá opatření nějaký efekt. „Je to potřeba vidět v kontextu, komu mají vlastně nová opatření sloužit. Zákon je tvrdý pro provozovatele a zcela netečný ve vztahu k nelegálním provozovatelům. Zákonodárce projevil velkou míru nezralosti, když z novely vyřadil opatření proti nelegálům a v tomto smyslu to tuzemským provozovatelům dluží. Podle mého názoru je velmi laciným řešením zpřísňovat podmínky domácím podnikatelům a neřešit zahraniční, kteří bezostyšně drancují republiku," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vrzáň, který zastával dříve pozici ředitele Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi.

Jan Farský, poslanec ze TOP 09, který novelu zákona připravoval, vidí posun v řešení problematiky jako zásadní. „Když je něco nelegální, je to protizákonné. K novele zákona je spousta populistických výroků, zapomíná se na to, jak těžká byla cesta ke schválení," uvedl pro redakci Farský. „Ministerstvo financí bude schvalovat smlouvy, které kontrolují odvody výtěžků," dodal.

Cigareta nebo hazard. Je to jedno

Rizikové chování je vždycky vyšší tam, kde je vyšší nezaměstnanost, nízká životní úroveň a vůbec životní nejistota. „Nutně dochází ke kompenzaci stresu, ve kterém žijeme. Pak už je jedno, jestli se jedinci uchylují k cigaretě, lékům, alkoholu, drogám nebo hazardním hrám. Rizikové chování je často důsledkem toho, že je ve společnosti něco špatně," vysvětlil Verosta pro redakci. Problémových uživatelů tvrdých drog je v republice 32 500, u patologických hráčů je k dispozici jen kvalifikovaný odhad 50 - 100 000 osob plus dvě až tři procenta, to je 200 - 300 000 problémových hráčů, u kterých hrozí, že u nich patologické hráčství propukne.

  • Více o videoterminálech ZDE


Čtěte také:

Veverky vzkazují Kalouskovi: Hazard bude mimo daňovou reformu

Malé vítězství véček. Danit hazard již od příštího roku



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…