Na Šumavu dorazil Troška i Ztracený. I je dostal kůrovec

10.10.2011 16:52

Ředitel NP Šumava, režisér Zdeněk Troška či zpěvák Marek Ztracený se rozhodli, že pomůžou Šumavě po nedávné kůrovcové kalamitě. Vyrazili proto společně na některá místa, aby se zúčastnili dobrovolnického sázení stromků.

Na Šumavu dorazil Troška i Ztracený. I je dostal kůrovec
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Happening s názvem Hájové zelení, všichni jste sežrani na Šumavě

I když venku byla teplota okolo nuly a místy sněžilo, neodradilo je to, stejně jako 60 dalších dobrovolníků, aby v NP Šumava nasadili 1300 buků, jedlí a jeřábů. Akce se uskutečnila na třech místech napříč celou Šumavou - na Modravě, Prášilech a Českých Žlebech.

"Pomáhat přijeli lidé z Prahy, Českých Budějovic, Rokycan i Nymburka. Vedle nich přijel sázet i ředitel Správy NP Šumava Jan Stráský, náměstek Jiří Mánek. Kmotry akce se stal režisér Zdeněk Troška, který bydlí v Hošticích u Volyně a zpěvák Marek Ztracený, rodák ze Železné Rudy," řekl pro ParlamentniListy.cz mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek.

Související: ČSSD a kůrovec: Sobotka jede za aktivisty, Zimola se zlobí

"To, co se dělo v rovině politické okolo kůrovce, mne nezajímá, stejně jako politika. Je mi z ní na zvracení, ale dobré věci pomůžu vždy a rád. Šumavu miluju, mám ji prochozenou křížem krážem, takže jsem neváhal," řekl režisér a rodák z Hoštic u Volyně Zdeněk Troška.

Pro něj jsou prý lesy nejkrásnějším místem na světě a podle toho se prý o ně musíme starat.

"Já sám pocházím z myslivecké rodiny a vím, že o lesy se musí pečovat a sázet nové stromky. Proto jsem přijel a myslím, že by to měla být povinnost každého správného Šumaváka," podotkl režisér.

Ztracený, rodák ze Šumavy

Zpěvák Marek Ztracený si taky akci nemohl nechat ujít."Narodil jsem se na Šumavě a myslím, že na ní i umřu. Mám rád zelené lesy a svojí měrou jsem jim dnes pomohl. Kdykoliv budu moci, tak Šumavě a jejím zeleným lesům opět rád pomohu," dodal.

Účastí na akci byl nadšen i přes nepřízeň počasí také ředitel Správy NP Šumava Jan Stráský.

"Jsem rád, že lidé přijeli, že jsme získali i tak skvělé osobnosti, jako kmotry. V akci "Pomáháme zeleným lesům Šumavy" budeme rozhodně pokračovat i na jaře příštího roku," řekl Stráský.

Čtěte více:
Schwarzenberg má mlčet, jeho rod Šumavu vykácel. Kníže: Volovina
Zastavte kácení na Šumavě, ozývá se Evropa
Senátní výbor podpořil šumavské vedení: Kácet se musí
Do boje o Šumavu by měli zasáhnout politici, míní Sobotka

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…