Rusové asi ostrouhají. Socha Petra Velikého už ve Varech stojí. Víme kde

10.10.2011 21:03

O návrhu sochy cara Petra Velikého už se toho namluvilo dost a dost. Zřejmě zbytečně. Carova socha totiž už ve Varech dávno stojí. O ruském vládci se v současnosti mluví zejména proto, že si město letos připomíná 300. výročí první návštěvy tohoto vládce. Nápad ruských podnikatelů, umístit jeho sochu přímo na kolonádu, rozpoutal velké pozdvižení na magistrátu i v médiích. Zdaleka ne všichni si však myslí, že jde o nápad hloupý a drzý.

Rusové asi ostrouhají. Socha Petra Velikého už ve Varech stojí. Víme kde

A za dobrou myšlenku to považují i někteří čtenáři ParlamentníchListů.cz. V reakci na zprávu, že si Rusové chtějí v Karlových Varech postavit sochu cara, se například jistý Rejpal domnívá, že by mu zrovna socha tohoto reformátora nevadila ani trochu a argumentuje, že se v Čechách staví sochy mnoha méně významným lidem. Vedení Karlových Varů však již děsí pověst Varů jako ruského města, a proto brzdí iniciativu společnosti, která na letošní rok naplánovala velkolepé oslavy.

Podnikatelka z lázní je na dně. O peníze ji připravili Rusové a Albánci

Jednatel společnosti Tinowa group Igor Oberemko to však nechápe a nelíbí se mu argumenty magistrátu. Připomíná, že car Petr Veliký byl především významným lázeňským hostem a poté, co mu zdejší prameny tolik pomohly, zasloužil se i o rozvoj lázeňství v Rusku: „Jeho význam a odkaz chceme připomenout nejen prostřednictvím sochy, ale i založením nadace, věnované rozvoji balneologie," řekl ParlamentnímListům.cz.

Proč tolik povyku?

Je docela zábavné sledovat, jak se mnozí nad nápadem vybudovat pomník Petru Velikému rozčilují a v Karlových Varech lze přitom narazit na památku slavného hosta doslova na každém kroku. A to zcela právem, skutečně patří do top ten nejvýznamnějších návštěvníků, kteří do světoznámých lázní zavítali a že jich bylo požehnaně. Od hlav států, přes první kosmonauty až po nesmrtelné umělce. Patrně nejznámější připomínkou dvou carových návštěv je nepřehlédnutelný hotel Petr, stojící naproti kolonádě. Traduje se, že Petr Veliký, s postavou obra, měřícího přes dva metry, pomáhal zdejším zedníkům při stavbě domu U páva, později přejmenovaného jeho jménem. Po okolí rajtoval na neosedlaném koni, tzv. Jelení výšina jej připomíná zdařilou bustou. Mimochodem, v rámci oslav byla letos opravena. Socha v nadživotní velikosti pak evokuje tuto nepřehlédnutelnou osobnost na vrchu Aberg v Doubí. Petr Veliký, dlící ve Varech, je rovněž zachycen na několika obrazech a pamětních deskách. Jeden z jeho obrazů dokonce vytvořil slavný barokní malíř Jan Kupecký.

Více o Karlovarském kraji

Car jako skvělá reklama

Podle známého historika a také zastupitele Stanislava Burachoviče (KOA) mají dva carovy lázeňské pobyty pro Karlovy Vary velký reklamní význam. Záhy poté začali do města jezdit početní příslušníci ruské a polské šlechty, pro něž se stalo velkou módou léčit se u Vřídla. Carův kult ožil po roce 1995, kdy zde došlo k výraznému vzestupu rusky hovořící lázeňské klientely.

Karlovarským nejvíce vadí Rusové, politici to ale neřeší 

ParlamentnímListům.cz doktor Burachovič navíc řekl:" Soch a pamětních desek není nikdy dost, sláva jim, jsou svědectvím významnosti místa a cennou reklamou. Velmi proto vítám námět, aby socha Petra Velikého v Karlových Varech byla více na očích, nežli busta na Jelením skoku. Petr byl, je a vždy bude po Goethovi nejslavnější host Varů. O tom lze vést spory, řečeno cimrmanovsky, ale to je tak vše, co můžeme dělat. Velikánova socha by asi velkou duchovní újmou pro Vary nebyla. Car je světově známou figurou dějin. Ovšem v situaci, kdy jsou Vary už od roku 1995 v evropských médiích trvale prezentovány jako lázně Rusů, což má ovšem velmi starou a možno říci hrdou tradici již od Petra, bych sochu imperátora necpal přímo na kolonádu, ale ani do lesů. Když bude na kolonádě, média a lidé to budou kritizovat jako symbol dovršení ruské dominance v KV a tak dále, což by do jisté a jen velmi omezené míry mohlo Varům v určitých kruzích kazit image. V tomto směru chápu postoj vedení města. Kompromisně bych proto sochu umístil velmi příhodně na loučku mezi ruským kostelem a restaurací Malé Versailles, není to ani v centru města, ani v lese.

Petr vedle kostela

Obě strany sporu by měly být naprosto spokojené. Petr by stál vedle ruského kostela, na očích Rusů a krom toho u Malých Versaillí byla kdysi střelnice, na níž se účastnil střeleckých závodů, jak ukazuje obraz v muzeu.

Zajímalo nás, zda by taková verze uspokojila Igora Oberemka. "Samozřejmě, to je dobrý nápad."Na otázku, zda by nestačilo přestěhovat sochu z Abergu ale říká:" Chtěli jsme nějakou modernější."  Přiznal zároveň, že na novou sochu nemá zatím dost prostředků.

Více čtěte:

Rusové chtějí ve Varech sochu cara

Foto: Hana Čechová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…