Soud zrušil předběžné opatření, které zakázalo stávku odborů

10.10.2011 17:20

Pražský vrchní soud z procesních důvodů zrušil předběžné opatření, kterým Městský soud v Praze zakázal odborářskou stávku plánovanou na 13. června.

Soud zrušil předběžné opatření, které zakázalo stávku odborů

ČTK to dnes řekl mluvčí vrchního soudu Jan Fořt. Podle něj opatření nesplňovalo patřičné náležitosti. Návrh na zákaz stávky podalo k soudu ministerstvo financí, městský soud ji v pátek 10. června zakázal s odůvodněním, že nebyla ohlášená tři pracovní dny před začátkem, a jednalo by se tudíž o zneužití práva na stávku.

Chyběly potřebné náležitosti

Podle webových stránek Odborového sdružení železničářů (OSŽ) vrchní soud dospěl k závěru, že odvolání bylo opodstatněné. Prvostupňový soud totiž měl podle jeho názoru návrh na nařízení předběžného opatření rovnou odmítnout, protože neobsahoval všechny potřebné náležitosti. Proto tak nakonec učinil sám.

"Rozhodnuta byla zatím jenom část sporu," řekl ČTK předseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslav Pejša, o jejichž odvolání vrchní soud rozhodoval. Městský soud totiž ministerstvu v opatření přikázal, aby také podalo kvůli plánované stávce žalobu. Jednání však zatím nařízeno nebylo.

Podle dřívějšího vyjádření vedoucího právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Víta Samka půjde v řízení zejména o to, aby soudy určily, jestli byla stávka zákonná či nikoli.

Stávku proti vládním reformám, kterou odbory plánovaly původně na pondělí 13. června, kvůli předběžnému opatření přesunuly na čtvrtek 16. června. Odborářům se podařilo na celý den v České republice zastavit železniční dopravu. V Praze nejezdilo poprvé v historii metro, omezena byla hromadná doprava i v dalších městech.

Související:

Soud zakázal stávku. Kalousek: Stávkujte a budete trestáni

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …