Pusťte Romy do parlamentu, požadují aktivisté

10.10.2011 19:00

Požadavky romských iniciativ v posledním období v souvislosti s nepokoji hlavně na severu Čech gradují. A po změně volebního zákona a zákona o menšinách tak volají nyní členové nové platformy "Jsme s vámi, buďte s námi 2012: Romové jsou také Češi". Podle nich by úprava legislativy měla umožnit a zajistit, aby Romové měli své zástupce na radnicích, v krajských zastupitelstvech i parlamentu, což by pomohlo řešit problémy menšiny a ghett. Řekli to v pondělí představitelé této platformy.

Pusťte Romy do parlamentu, požadují aktivisté
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Romové ve Varnsdorfu

"Chceme to, aby do budoucna i Romové participovali na politické moci jak v samosprávách obcí, tak v krajských zastupitelstvech a samozřejmě i v parlamentu, abychom mohli legislativně i něco ovlivnit a případně navrhnout určité změny," uvedl člen platformy Zdeněk Guži. Počátkem 90. let byl poslancem tehdejší České národní rady za Romskou občanskou iniciativu (ROI) a kandidoval v minulosti i do Senátu.

Právnička Klára Samková uvedla, že v Rumunsku, Maďarsku a dalších státech zákon příslušníkům menšin garantuje místa v zastupitelstvech, a to podle jejich podílu na obyvatelstvu daného místa. Přesné počty, kolik v Česku vlastně žije Romů, ale neexistují. Při sčítání lidu v roce 2001 se k romské národnosti přihlásilo jen kolem 11.000 lidí, první výsledky letošního sčítání mají být před koncem roku. Samková uvedla, že "pod záminkou demokracie je kvůli menší početnosti Romů zneužíváno volebního systému v jejich neprospěch".


Guži míní, že se na Romy pohlíží jen jako na "sociálně vyloučené", ne jako na skutečný národ. Změna postoje většiny společnosti by podle členů platformy posílila sebevědomí i postavení romské menšiny v Česku a přispěla k řešení problémů. Podle analýzy existovalo před pěti lety v zemi 300 chudinských domů a čtvrtí, v nichž žili převážně Romové. Mohlo jich být kolem 80.000. Podle vládní agentury pro začleňování Romů by nyní takových ghett mohlo být kolem 400. Experti už dřív odhadovali, že by v ČR mohlo žít kolem čtvrt milionu Romů.

Do platformy se zapojili bývalí romští poslanci z někdejší Romské občanské iniciativy a další známí romští aktivisté či právníci. Ve svém nedělním prohlášení navrhovali mimo jiné to, aby se vládní agentura pro začleňování Romů stala "orgánem romské reprezentace". To by prý měla umožnit novela zákona o menšinách, která by současně upravila postavení místních romských samospráv.

Čtěte také:

Dalším z opatření by mělo být zavedení romštiny pro romské děti ve školách, romské vysílání v televizi a vyřešení situace kolem památníků romského holokaustu v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu, které by podle platformy měli dál spravovat Romové. Před nedávnem se objevily informace o tom, že Romové chystají i založení politické strany.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …