Klaus se setkal s biskupy, pozve do ČR papeže

11.10.2011 18:17

Prezident Václav Klaus se dnes na pracovním obědě setkal se členy České biskupské konference. Na setkání, které Klaus označil za "přátelské" se mimo jiné dohodli, že prezident v nejbližších dnech oficiálně pozve papeže Benedikta XVI. na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, které se odehraje za dva roky na Velehradě. Klaus po setkání s biskupy také na dotaz novinářů uvedl, že nevidí žádný zádrhel ve vládou nastíněném návrhu majetkového vyrovnání s církvemi. Odmítl, že by jeho vstřícné projevy vůči církvi byly účelové.

Klaus se setkal s biskupy, pozve do ČR papeže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Majetkové vypořádání bereme jako něco, co v podstatě probíhá a já v něm nevidím žádný zádrhel. Nejsem informován o nějakém nebezpečí, že by to, co je už nastíněno a nastoleno, mělo být nějakým způsobem zbouráno," řekl Klaus po schůzce s nejvyššími představiteli české katolické církve.

Sledujeme téma miliardy pro církve 

Pražský arcibiskup Dominik Duka dnešní setkání označil za "určitý symbol kooperace". Připomněl, že prezident biskupy navštěvuje při cestách do krajů. Církev a stát podle Duky v řadě oblastí spolupracují, a potřebují proto vzájemné vstřícné kroky a kompromisy. Je prý velmi optimistický pokud jde o papežovu návštěvu na velehradských slavnostech v roce 2013. Výročí podle něj budí velký zájem i mezi ortodoxními křesťany na Balkáně.

Související: Klausovský katolík udeřil: Halík je kacíř

Klaus dal své sbližování s církvi najevo mimo jiné při nedávném vystoupení na svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Hovořil tam například o důležitosti rodiny, hájil tradiční hodnoty a kritizoval "oportunistický modernismus". Vyzval rovněž církev, aby více a hlasitěji uplatňovala svou autoritu v celospolečenské debatě.

Čtěte také:

  • Petr Bahník: Už dost nadávání přes média pane Halíku
  • Arcibiskupství: Halíkova slova nejsou oficiální stanovisko církve
  •  

     

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: joh

    Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

    migranti

    Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

    8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

    „Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…