Slovenská vláda padla, navýšení eurovalu neprošlo. Příště už ano

12.10.2011 10:02

AKTUALIZOVÁNO Slovenští poslanci odmítli navýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny. Znamená to také pád vlády premiérky Radičové, která spojila hlasování s důvěrou. Opět by se mohlo hlasovat již ve čtvrtek.

Slovenská vláda padla, navýšení eurovalu neprošlo. Příště už ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Slovenská vláda v čele s premiérkou Ivetou Radičovou spojila schválení navýšení záchranného fondu Evropské unie se svou existencí - s hlasováním o důvěře. Druhá nejsilnější strana koalice SaS to však odmítla.

Slovensko je poslední zemí sedmnáctičlenného klubu států platících eurem, jež navýšení v záchranném fondu dosud neschválila. Pro nabytí platnosti dokumentu je přitom nezbytný souhlas všech zemí eurozóny.

Liberální strana Svoboda a solidarita se postavila proti a podle jejího předsedy Richarda Sulíka by opačný postoj byl porušením programu strany i vládní koalice. Opozice sice byla pro navýšení eurovalu, odmítla ale podpořit současnou vládu.´Ve čtvrt na jedenáct slovenská vláda skončila. Přítomných bylo 126 poslanců, pro hlasovalo jen 55 z nich.

Pětačtyřicet minut po pádu vlády uspořádala krátkou tiskovou konferenci i premiérka Radičová. "Tak se ptám, čeho jste tím dosáhli?" narážela na kroky strany SaS. Prezident Ivan Gašparovič se musí předčasně vrátit ze zahraniční cesty z Asie, aby někoho pověřil vedením kabinetu. Spekulace o předčasných volbách jsou zatím předčasné. Koaliční strany se ale mohou shodnout i na rekonstrukci vlády.

Fico čeká na pozvánku do vlády

Napodruhé však návrh slovenským parlamentem projde. "Spojení hlasování o eurovalu a o důvěře vládě vyloučilo opozici z hlasování," vysvětlil v parlamentu šéf opoziční strany Směr - sociální demokracie Robert Fico. S ohledem na zájem světových médií Fico zopakoval, že podporuje evropský záchranný fond EFSF. Ten bude schválen s pomocí hlasů Ficova Směru nejspíš ještě tento týden. Hlasovat se bude zřejmě již ve čtvrtek.

"Slovensko se k eurovalu musí přihlásit," prohlásil. Důvodem, proč Směr v prvním hlasování dokument nepodpořil, prý bylo, že chyběla shoda uvnitř vládních stran. Nyní už jen čeká na "pozvánku" z vlády.

Související:
Zahradil (ODS): S Beethovenem rovnou do propasti

Politici se bojí spláchnout 250 miliard do Bruselu. Drží knížete v šachu
Senátoři odložili schvalování záchranného fondu eurozóny. Už potřetí
Česku hrozí ztráta 250 miliard. Senátoři chtějí zablokovat Lisabon
Šéf slovenského parlamentu: Češi, vaši poslanci vyhodí 250 miliard


Sulík: Češi, hlavně ne euro


Richard Sulík z pravicově liberální strany Sloboda a Solidarita v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nedávno varoval Českou republiku před unáhleným přijetím eura a radil vyhnout se záchranným finančním mechanismům (EFSF a v případě Česka ESM), které mají zachránit krachující státy eurozóny. Podle něho jde o miliardy vyhozené do vzduchu, neboť je například Řecko nikdy nesplatí.

„Část peněz tak jde přímo francouzským a německým bankám, které Řecku napůjčovaly nejvíc a my bychom nyní měli platit za jejich hazard, ačkoli oni z toho měly před tím velmi slušné zisky. Je to zvrácená, perverzní solidarita. V roce 2010 byl průměrný slovenský důchod 378 eur, ale řecký 1365 eur. Čili solidarita spočívá v tom, že slovenský občan bude ze svého platit francouzské a řecké banky a vysoké řecké důchody. To je šílené. A někteří slovenští politici to navíc podporují," zlobil se pro ParlamentníListy.cz Sulík. 

"To by mi bylo velice líto, poněvadž je dobrá premiérka a ta vláda konala dobře. Byla by to opravdu škoda, kdyby kvůli tomu padla," řekl ještě před klíčovým hlasováním ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Plní závazky, které Slovenská republika přistoupením do eurozóny na sebe vzala," podotkl. "Smlouvy člověk musí dodržet," dodal.

K tématu:
Na Slovensku může padnout vláda. Kvůli záchrannému fondu EU

Ekonom Stiglitz: Česko by mělo s eurem skutečně počkat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…