Soud projedná odvolání KSČM kvůli pokutě za zrušený prodej sídla

12.10.2011 6:55

Pražský městský soud projedná odvolání ve sporu Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) a italské firmy Poste Re, která se domáhá zaplacení pokuty za zrušení smlouvy o prodeji sídla strany v centru Prahy. Komunisté firmě sídlo sami nabídli, ale pak si obchod rozmysleli jako nevýhodný.

Soud projedná odvolání KSČM kvůli pokutě za zrušený prodej sídla

Obvodní soud pro Prahu 1 za to KSČM vyměřil v říjnu loňského roku pokutu 40 milionů korun. Původně chtěli komunisté budovu nedaleko Václavského náměstí v centru Prahy prodat a vybudovat si nové sídlo v pražských Vysočanech. Cena, za kterou sídlo nabídli italské firmě, činila 410 milionů korun. Firma dokonce zaplatila v roce 2005 komunistům první zálohu 40 milionů korun.

Čtyři sta milionů je málo, řekli si komunisté

Komunisté si ale transakci rozmysleli a zálohu vrátili. Dospěli totiž k názoru, že cena je pro stranu nevýhodná, za podobnou nemovitost v lukrativní části hlavního města by podle odborníků mohli získat daleko víc peněz.

Kvůli kritice za nevýhodně uzavřené smlouvy tehdy ústřední výbor KSČM odvolal místopředsedu Václava Exnera z funkce, který byl pověřen přípravou a podpisem smluv spolu se zesnulým místopředsedou Františkem Tomanem. Spekulovalo se také o tom, že kauza přispěla k odchodu Miroslava Grebeníčka z čela strany.

Související:

Komunisté budou moci zůstat v ulici Politických vězňů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…