Výbor doporučil sněmovně, aby podpořila rozpočet

12.10.2011 11:40

Sněmovní rozpočtový výbor dnes hlasy poslanců vládní koalice doporučil sněmovně, aby v prvním čtení podpořila návrh státního rozpočtu na příští rok. Tedy aby schválila jeho příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání.

Výbor doporučil sněmovně, aby podpořila rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek ve sněmovně

Ministr financí Ministr Kalousek (TOP 09) dnes poslance upozornil, že vzhledem k současnému dění na evropských trzích není možné vyčíslit případné dopady těchto otřesů na českou ekonomiku, a tím i na český rozpočet.

Evropa podle něj stojí s největší pravděpodobností před největšími problémy od druhé světové války. Pokud by vypukla systémová finanční krize, pak se velmi rychle přemění v krizi hospodářskou, což může českou exportní ekonomiku postihnout zcela zásadním způsobem, uvedl.

"Žijeme v době mimořádné nejistoty a musíme být připraveni na všechny varianty," řekl Kalousek členům výboru. Ujistil je, že pokud by se vývoj ekonomiky kvůli návratu krize zásadně zhoršil, je vláda připravena přijít do sněmovny s novelou zákona o státním rozpočtu.
    Schodek rozpočtu má v příštím roce podle návrhu klesnout na 105 miliard korun proti letošním zhruba 156 miliardám. Z toho 101,3 miliardy mají pokrýt státní dluhopisy. Celkem by měl stát vybrat 1,085 bilionu korun, utratit by měl téměř 1,190 bilionu.

Opozice návrh rozpočtu kritizovala. Poslanec ČSSD Alfréd Michalík navrhl vrátit návrh vládě k přepracování. Jak řekl, vláda jen velmi málo hledá další zdroje příjmů, nebo je nehledá vůbec. Jeho návrh na vrácení rozpočtu vládě ale výbor nepodpořil.

Související:

Paroubku, odstup z funkce v rozpočtovém výboru, vyzývá šéf ČSSD

Průmyslníci chtějí, aby vláda snížila schodek rozpočtu

Těšte se. Teď teprve přijde drahota a další škrty. Odborník varuje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …