Podle Nečase pád vlády Radičové není příznivá zpráva

12.10.2011 13:39

Pád vlády premiérky Ivety Radičové poté, co slovenský parlament neschválil posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny, není příznivá zpráva, řekl dnes novinářům český premiér Petr Nečas (ODS). Připomněl, že s koaliční vládou Radičové měla Česká republika blízké a přátelské pracovní vztahy.

Podle Nečase pád vlády Radičové není příznivá zpráva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Slovenský parlament v noci na dnešek odmítl navýšení pravomocí záchranného fondu EFSF. Kvůli odmítavému postoji parlamentu zároveň padla vláda Radičové, která hlasování spojila s vyslovením důvěry. Slovensko je jediná ze 17 zemí eurozóny, kde zatím posílení fondu neprošlo. 

Související Slovenská vláda padla, navýšení eurovalu neprošlo. Příště už ano

Změny v EFSF nepodpořili poslanci druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a solidarita, která odmítá pomoc silně zadluženým evropským státům. "Nemáme z toho žádnou radost, pád vlády paní premiérky Radičové nás trápí a mrzí," prohlásil český premiér na tiskové konferenci po dnešním jednání kabinetu. Zdůraznil, že Praha plně respektuje ústavní a politické procedury v sousední zemi. 

Nečas, který už s Radičovou telefonicky hovořil, dnes novinářům řekl, že o navýšení pravomocí EFSF by se na Slovensku mohlo znovu hlasovat ve čtvrtek či v pátek. Bude to záviset na jednáních Radičové s představiteli opoziční strany Smer expremiéra Roberta Fica. Radičová, která nyní povládne v demisi, se právě v důsledku domácích politických jednání, "operativně rozhodne", zda bude přítomna na pátečním zasedání předsedů vlád zemí V4 v Praze.

Čtěte:
Zahradil (ODS): S Beethovenem rovnou do propasti
Politici se bojí spláchnout 250 miliard do Bruselu. Drží knížete v šachu
Senátoři odložili schvalování záchranného fondu eurozóny. Už potřetí
Česku hrozí ztráta 250 miliard. Senátoři chtějí zablokovat Lisabon

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…