Podnikatel Jančura: Ministr dopravy na mě křičel. Jdu za Kalouskem

12.10.2011 20:12

Provozovatel Žlutých vlaků Radim Jančura neuspěl se záměrem rozšířit svůj revír i na trať Praha-Brno-Břeclav. Včerejší jednání na Ministerstvu dopravy prý místy provázel i křik. Za poslední naději považuje ministra financí Kalouska.

Podnikatel Jančura: Ministr dopravy na mě křičel. Jdu za Kalouskem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr dopravy Pavel Dobeš na zasedání vlády

Poté, co během týdne vykázal na své první vlakové lince Praha-Ostrava-Havířov pokrytí nákladů, začína majitel společnosti Student Agency, provozující i rychlíky RegioJet tlačit na resort Véčkaře Pavla Dobeše. Argumentuje jediným tvrzením- zatímco prý České dráhy nedokázaly na trati do Ostravy za dvacet let let po revoluci vyjít ze záporných čísel, on dokáže to samé ve vyšší kvalitě a hlavně bez dotací. Argument, na který by měl podle Jančury slyšet především ministr dopravy, žádající od svého kolegy Kalouska další miliardy do rozpočtu svého resortu.

Na soukromé vlaky si cestující počká 

S tímto sdělením šel Jančura i na úterní jednání s Pavlem Dobešem, ale nepochodil. Jsou prý i jiní zájemci o lukrativní tratě Českých drah (včetně nich samotných), vláda má navíc koncepci, jak postupně vlakové spoje privatizovat. Podle materiálů na stránkách ministerstva to ale nebude rozhodně příští rok. Například trať z Prahy do Děčína, jedna z těch, o které má RegioJet zájem, by měla být k dispozici soukromníkům od podzimu 2014, první soukromý spoj do Brna pak vyjede v roce 2017, z Břeclavi do Ostravy pak v roce 2026.

"Je to obrovské zklamání z mladého člověka-ministra dopravy, který pouze tvrdí, že hledá úspory pro resort. Naše nabídka byla jasná-převzít všechny vlaky EuroCity a InterCity, které jsou v celé Evropě provozovány úplně bez dotací. Jen v bohaté ČR to neplatí. Pan ministr o naší nabídku neprojevil absolutně žádný zájem s tím, že do konce roku chce udělat nějaký kulatý stůl," stěžuje si na Dobeše pro ParlamentníListy.cz Jančura. RegioJet by přitom podle něj dokázal ušetřit rozpočtu stovky milionů korun.

K tématu:

Jančura má údajných ústrků po krk. Žaluje ÚOHS

Díky nám Dobeš ušetří, tvrdí Jančura. Chcete jen lukrativní tratě, oponují ČD

Jančura nebo Stoiber mohou vyhrát antibyrokratickou cenu

Jančuru podle jeho slov šokovala na schůzce RegioJetu s ministrem dopravy přítomnost hlavního konkurenta na železnici, tedy členů Dozorčí rady ČD. "Navíc to ministr odmítl v den, kdy proběhla schůzka s hejtmany, požadujícími další peníze na financování hromadné dopravy. A udělal velmi špatné politické rozhodnutí. Protože pokud nemůžeme prodělečné spoje EuroCity a Intercity převzít, může se stát, že budeme jezdit proti nim jako nyní na trase Praha-Ostrava-Havířov. ČD se budou muset vzdát dotací a prodělávat ještě víc než nyní, navíc na těchto trasách se dva a více dopravců neuživí," plánuje Jančura.

Když to nedá Dobeš, tak někdo jiný. Třeba Kalousek

Servítky si nebere zejména vůči samotnému Dobešovi. "Říkám otevřeně, budeme tlačit na politiky, aby rozhodli za ministra dopravy, pokud to nedokáže on sám. Proč by na těchto tratích neměl stát šetřit," ptá se Jančura. Úterní jednání s Dobešem popisuje spíše jako hádku. "Padala tam i silná slova, chvíli jsme na sebe i křičeli," přiznává pro ParlamentníListy.cz podnikatel. Za politiky prý půjde s jasným návrhem, stejným jako přednesl Dobešovi. "Peníze ušetřené z dotací pro EuroCity a InterCity by měly jít do krajů na dofinancování regionální dopravy. Škoda že s předsedou Asociace krajů Michalem Haškem nemáme zrovna přátelské vztahy," krčí rameny Jančura.

Majitel Student Agency se ale chlubí ještě jedním esem v rukávu, dosud neopustil myšlenku sejít se s ministrem financí Kalouskem. "S panem ministrem bych se rád sešel, pokud by byl z jeho strany zájem, neboť pan Dobeš chce stále víc peněz pro svůj resort a přitom odmítá způsob, jak velmi rychle ušetřit. Pan Kalousek představuje z mého pohledu jediný potenciál pro vyřešení tohoto sporu," říká pro ParlamentníListy.cz Jančura.

Žádná ultimáta, jsou tu i jiní zájemci

Ani ministr Dobeš nepovažuje průběh úterní schůzky s Jančurou za ideální. Podle něj Jančura přednesl ultimativní žádost, že ministerstvo musí okamžitě rozhodnout, jak naloží s jeho žádostí o provozování linky Praha Břeclav i dalších, které navrhuje provozovat bez dotací. "Tlak na okamžité vyjádření ze strany pana Jančury ministr Dobeš odmítl s příslibem, že do konce roku 2011 svolá setkání všech zájemců o provozování dálkové železniční dopravy," stojí na webových stránkách ministerstva.

"Mým cílem jsou transparentní a férové soutěže vedoucí ke kvalitní a efektivní dopravě," uvedl Dobeš. A RegioJet skutečně není jedinou firmou, která by ráda zkusila štěstí na železnici. Stránky ministerstva dopravy jich uvádějí celkem sedm. Kromě ČD, která spoje provozuje s dotacemi i nyní, chce o linky soutěžit mimo jiné i společnost Viamont, kterou "proslavil" někdejší spolumajitel, exministr dopravy Topolánkovy éry Aleš Řebíček.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…