Romský chlapče, čím se budeš živit? Odpověď raději nečíst

13.10.2011 7:47

Vláda má sice strategii, jak řešit integraci Romů do společnosti, podle senátora Jiřího Čunka ale vlastně o řešení nestojí. Jinak by věděla, že to bude stát miliardy a peníze, které dosud dává, by nevyhazovala zlatokopům na „cikánském problému“. Senátor Jaroslav Doubrava by problém řešil rázně. Peníze jenom za práci, třeba i zbytečnou. A snížil by věkovou hranici pro trestní zodpovědnost.

Romský chlapče, čím se budeš živit? Odpověď raději nečíst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rom s míčem

Vláda ve středu vzala na vědomí každoročně připravovanou Zprávu o stavu romské menšiny v České republice, kterou jí předložila zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Zpráva mimo jiné potvrzuje, že v klíčových oblastech života Romů nedošlo ke zlepšení a významná část z nich stále žije v podmínkách takzvaného sociálního vyloučení, odloučeni od základních společenských zdrojů.

Předložená zpráva ZDE 

„Varující je především to, že tento stav stále ve velké míře dopadá i na děti vyrůstající v nepodnětném a znevýhodňujícím prostředí sociálně vyloučených lokalit. Podle zprávy České školní inspekce z loňského roku až 35 procent z nich končí v praktických nebo speciálních školách a tím se snižuje, ne-li zcela zamezuje jejich šance na úspěch na pracovním trhu," uvádí jeden ze závěrů zprávy zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.  

Dobrý nápad, ale realizace špatná

Ta zprávě připomíná, že návrhům vedoucím ke zmírnění sociálního vyloučení v České republice se věnuje vládou nedávno přijatá Strategie boje proti sociálnímu vyloučení v letech 2011-2015. Tu připravila vládní Agentura pro sociální začleňování.

SLEDUJEME téma Romové
Brno čeká den D, zaplaví ho romské klany. Vést je bude herec Čenský

Jsme národ, hlásí Romové. Odpověd: Založte si stát a starejte se
Pravicová poslankyně: Vietnamské děti "makají", romské ne

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) si myslí, že zmíněná strategie jde sice správným směrem, ale nemá šanci na úspěch. „Celá ta strategie je absolutně neúčinná z jednoho důvodu, píše se tam všude, že nevyžaduje žádné náklady. To znamená, že nechce-li někdo, tedy vláda, do toho dát peníze, ať už proto že je nemá, nebo že je nechce dát, tak je naprosto jasné, že není možné, aby se něco pohnulo," řekl ParlamentnímListům.cz senátor.

Bude to stát miliardy. Vláda se tváří, že to bude zdarma

„Ta strategie, aby byla naplňována, tak to bude něco stát. Hned v první fázi to budou stamiliony a během roků pak určitě miliardy korun. Bez peněz je to úplný nesmysl," doplnil s tím, že když už jsou peníze vynakládány, tak podle prý naprosto zbytečně. 

„Já jen připomenu vládou zřízenou agenturu, která se v březnu tohoto roku pyšnila tím, jaké má dobré výsledky zvláště na Šluknovsku. Víme všichni, co se tam stalo za několik měsíců. Čili to je jen příklad toho, že dosavadní agentury jsou jen vyhazování peněz daňových poplatníků," konstatoval politik.

Disident Uhl: V kriminále jsem se stal Romem a anticiganismus nesnesu

Dům se shnilými okny

Podle něj dnes řešení problematiky integrace Romů do společnosti připomíná dům s rozbitou střechou. „Do chalupy teče a vy opravujete okna. Ono to zvenku vypadá, že dům je v pořádku, ale protože do té střechy teče, tak ta okna zase shnijí," poznamenal Čunek.

To je věc, kterou podle něj vláda nepochopila, nebo dokonce pochopit nechce. „Přijde mi, že je to zde děláno záměrně, protože oni potřebují, aby se ten problém neřešil, ale naopak prohluboval, protože z toho mají peníze zlatokopové na „cikánském" problému. A bohužel navíc jsou tam lidé, kteří tomu vůbec nerozumějí. A výsledky jsou vidět. Jsou jenom špatné," dodal Čunek.

Více k senátoru Čunkovi ZDE
Senátor Čunek: Lidi vezmou na nepřizpůsobivé vidle. Tak to dopadne

Pojďte si bydlet s Cikány, vynadal senátor britským novinářům
Do zbraně. Senátor Čunek navrhl obnovení povinné vojny

Učit se, učit se, učit se

Proč považuje strategii za nedodělanou, doprovodil příkladem. „V té koncepci, která zcela zjevně vychází ze strategie, kterou jsem začal psát já, chybí celá řada věcí. Například tam chybí práce s dětmi ve školách. Ano, ono se tam píše o navýšení počtu pedagogických pracovníků. Ale už se tam nepíše, že romské děti nesmí jít domů psát úkoly. Ony všechno musí dělat ve škole. Ony přeci doma nemají prostředí, kde by si ty úkoly mohly udělat," uzavřel Čunek.

Právě školní docházku za páteř řešení zmíněné problematiky považuje i senátor za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava. „V první řadě je nutné najít cestu, jak dostat romské děti do škol.  Podle mého názoru by bylo nejlepší vázat školní docházku dětí na výplatu sociálních dávek, tak jak to kdysi bývalo. To považuji za jedinou cestu, jak ty děti do škol dostat bezezbytku," reagoval Doubrava na dotaz ParlamentníchListů.cz.

V páté třídě má jasno, bude žít z dávek

„Ovšem ona je jedna věc, donutit je k pravidelné školní docházce a jiná je donutit je se učit. Má manželka kdysi dělávala na škole s Romy a tam kluk v páté třídě, když už měl zameškáno přes dvě stě hodin, na dotaz jak myslí, že se bude živit, odpověděl, že bude na sociálních dávkách," dodal senátor.

Řešení problému integrace je podle senátora i v povinnosti pracovat. „Já bych výplatu sociální dávek vázal i na nepotřebnou práci. Tady jde o vytvoření návyku pracovat. Obce, vesnice  iměsta, platí za zametání a úklid ulic. Proč by to nemohli dělat tito lidé a být za to placeni jako zaměstnanci," ptá se Doubrava.

I dvaadevadesát tisíc dostanou na dávkách

„Já byl nedávno v pořadu Máte slovo u paní Jílkové. A po pořadu mě kontaktoval podnikatel, který mi říkal: Senátore, já jsem nabídl Romovi práci. Nabídl jsem mu 20 tisíc a on se mi vysmál, že za ty peníze přeci nebude dělat, protože na sociálních dávkách má 34 tisíc," popsal senátor přenesenou zkušenost.

„Starosta z Dubí zase říkal, že tam jedna romská rodina inkasuje dvaadevadesát tisíc korun. To normálně pracující rodina u nás nemá. Čili je třeba Romy zaměstnat i na veřejně prospěšné práce, aby ty peníze, které dostávají, byly za práci. I kdyby to měla být práce zbytečná," vidí jedno z řešení Doubrava.

Senátor Doubrava na ParlamentníchListech.cz:
Exrudý senátor citoval ze spisku, jak Židé ovládnou svět. Straně to nevadí
Cikány nesmíme poslat na Slovensko. Kvůli EU, nadává senátor
Šokovaný senátor: Cože, Cikáni mi zmlátili kolegu?
Pojďte si bydlet s Cikány, vynadal senátor britským novinářům
Drsně proti Romům i u Jílkové: Znásilnili, kradou a nepracují
Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe
Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky

Omezit počet osob v bytech

Potřeba je podle něj samozřejmě řešit otázku devastace bydlení. „Řešit otázku omezení počtu lidí v bytech, tak jako kdysi platil bytový zákon, kdy bylo dáno, že jedna osoba je na osm metrů čtverečních a víc jich tam prostě být nemohlo. Tím by se zajistili jakési rozumné podmínky bydlení, ale hlavně by se zamezilo sestěhovávání obrovského počtu lidí do jednoho bytu," přidává další bod své vize jak řešit problém Doubrava.

„A bezpodmínečně nutné je zajistit, aby zákony platily bez rozdílu pro všechny," přidal senátor další bod. „V tuto chvíli jsem přesvědčený, že tomu tak není, že jsou Romové protěžováni a je jim odpouštěna celá řada věcí. Je nutné, aby věděli, že vyřvávání něco o diskriminaci jim není nic platné," myslí si senátor.

Za děti trestat rodiče

„A s tím jde ruku v ruce i zodpovědnost za výchovu dětí. To znamená, že pokud mi dítě provede nějaký malér a je nezletilé, tak by měli trestnímu řádu podléhat jeho rodiče. S tím možná souvisí snížení věkové hranice pro trestní zodpovědnost. Já bych jí viděl mezi třinácti čtrnácti lety.  Vždyť mnozí Romové s tím kalkulují. Posílají děti, aby to či ono vybraly, protože vědí, a to velmi dobře, že děti jsou nepostižitelné," uzavřel Jaroslav Doubrava.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…