Julínek o sobě dává vědět. Volovina, říká k reformě zdravotnictví

13.10.2011 12:42

Ministr zdravotnictví Leoš Heger se nechal přesvědčit, a tak z jednou forem nadstandardu bude od příštího roku možnost připlatit si za špičkového lékaře. Měla by tak skončit praxe, kdy pacienti ve snaze dostat se k profesorům či přednostům klinik volili cestu úplatků. Jeho předchůdce ve funkci Tomáš Julínek však poukazuje na to, že je třeba definovat zákonný nárok a nadstandard sám o sobě je nesmysl.

Julínek o sobě dává vědět. Volovina, říká k reformě zdravotnictví
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

Další z cest, jak pomoci nemocnicím v jejich finanční situaci, bude od příštího roku možnost připlatit si za porod nebo operaci, aby je provedl konkrétní lékař. Pacienti ji budou moci využít v rámci nadstandardu. „Koncem roku k tomu vydáme pokyn, řekneme, jak bychom si to představovali a nemocnice si to pak nastaví podle svých možností," uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger pro Hospodářské noviny.

Lékařům z odborných společností se tak podařilo ministra přesvědčit, že tato praxe nijak nenaruší běžný provoz v nemocnicích. Od tohoto kroku si jeho zastánci slibují, že pacienti, kteří se chtějí dostat k profesorům či přednostům klinik, už nebudou muset nikomu strkat peníze do kapsy. Z úplatků se stanou regulérní příplatky a nemocnice se o ně pak s lékaři rozdělí.

Měl by se definovat zákonný nárok, ne nadstandard

„Některé nemocnice to měly v nabídce už teď. Když to uváděly ve svém ceníku, tak toho pacienti mohli využít. Ale v zákoně na to žádné právo není, takže to bylo na nemocnicích, jestli pacientům tohle jako jakýsi komfort nabídnou. Samozřejmě se tomu musel přizpůsobit režim služeb," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, že nejde o žádné novotou vonící opatření.

Exministrovi ale považuje zavádění nadstandardu za nesmysl. „Hledání a definování nadstandardu je úplná volovina. Původní záměr byl definovat to, co je hrazeno zdravotní pojišťovnou. To je správně nárok, ne standard. Tedy zákonný nárok, co máte jako pacient dostat," vysvětluje Julínek, že pánové na ministerstvu nevědí, co činí, a k této klíčové otázce přístupují ze špatné strany.

V Německu se u vyžádaného specialisty platí trojnásobek

„Nárok se začne kultivovat ve chvíli, kdy soudní proces prohraje první pojišťovna poté, co ji pacient zažaluje, že měl něco dostat zadarmo," domnívá se exministr. Za příklad si bere robotickou operaci, která bývá často zmiňována jako výkon, který bude patřit mezi nadstandardy. „Pokud bude mít pacient typ problémů, který se lépe vyřeší robotickou operací, tak by ho měl mít pacient i zadarmo," tvrdí Julínek.

Podle Petra Arenbergera, předsedy České dermatovenerologické společnosti, který s ministrem o zavedení volby lékaře jednal, to podobně funguje v Německu. „Existuje tam určité rozmezí, ale prohlídka u vyžádaného specialisty stojí řádově třikrát tolik než běžné vyšetření," popsal Arenberger. Kolik se bude připlácet u nás, zatím není jasné. Konkrétní částky si nemocnice zřejmě nastaví s danými lékaři.

Obava, aby kapacity nechtěly pracovat jen za příplatky

Pro nemocnice půjde o nový zdroj příjmů, a tak tento plán vítají. K renomovaným lékařům se pacienti chtěli často dostat už v minulosti. „Běžné to je v gynekologii. Tam se často setkáváme s požadavkem žen, které chtějí svého porodníka," konstatuje pro HN Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice Motol.

To, že si budou moci od příštího roku za vybraného lékaře připlatit, přinese nemocnice peníze, o něž až dosud v podobě úplatků přicházely. „Pro management to bude možnost, jak své kvalitní lékaře lépe ohodnotit," domnívá se ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev. Z logiky věci by se ale dalo namítnout, že peníze, které dříve mohl dostat lékař „mimo" sám, se nyní bude dělit s nemocnicí.

Příjem z výběru lékaře pro nemocnice až tak zajímavý nebude

Za příslovečnou kapku v moři považuje přínos tohoto nadstandardu bývalý ministr zdravotnictví Julínek. „Náklady v brněnské nemocnici v Bohunicích se pohybují mezi pěti a šesti miliardami, takže z tohoto pohledu je přínos z tohoto plánovaného druhu nadstandardu nezajímavý. Kolik lidí ho asi využije? To mnohem více přináší nemocnici třeba příjem z lepšího vybavení pokoje," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Julínek.

Nemocnice ale očekávají, že díky tomuto opatření poroste mezi lékaři zájem o další vzdělávání, aby se tak stali žádanými. „Dnes je často problém někoho vůbec přesvědčit, ať si udělá titul PhD. Pro nemocnici to je přitom jedna z věcí, kterou se může chlubit. Musí se ale vyřešit to, aby pak špičkoví doktoři nechtěli dělat pouze za příplatky," upozorňuje na úskalí zavedení tohoto nadstandardu přednosta neurologie pražské Thomayerovy nemocnice Otakar Keller.

K věci:

Nadstandard je úplná pitomost, zlobí se exministr Julínek 

Za nadstandard se platí už dnes obálkami s penězi

Nadstandard chtějí jen vzdělanější lidé. Ostatní mají strach 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…