Euro nejspíš přijmeme až v roce 2020, míní kníže

13.10.2011 14:05

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v rozhovoru pro agenturu Reuters naznačil, že společnou evropskou měnu Česko přijme až v závěru tohoto desetiletí. Země se musí na přijetí eura ještě důkladně připravovat.

Euro nejspíš přijmeme až v roce 2020, míní kníže
Foto: Martin Kovář
Popisek: Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Šéf resortu zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09) má za to, že společnou evropskou měnu přijmeme možná tak až někdy okolo roku 2020. Platí to obzvlášť v případě, když neskončí aktuální ekonomické problémy euro zóny. První místopředseda vlády to naznačil v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Česko se musí nejprve uzdravit

Než Česká republika příjme auro, bude se muset postarat o ozdravění vlastních financí, což podle Schwarzenberga může trvat tři až čtyři roky. Pak sice EU můžeme požádat o přijetí společné měny, ale bude trvat další tři až čtyři roky, než bude tento proces završen.

„Na to, abychom mohli Brusel požádat o přijetí eura, potřebujeme nejméně tři nebo čtyři roky. Nejméně. A potom bude opět potřeba určitý čas," míní Schwarzenberg.

Čtěte také:

Premiér Nečas: Stabilní eurozóna je v našem zájmu


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …