Jím jen suché housky a cibuli, napadla důchodkyně Drábka u Jílkové

14.10.2011 4:53

Druhá říjnová debata Michaely Jílkové v pořadu Máte slovo se točila kolem palčivého tématu. Diskutovalo se o výši penzí a především věku odchodu do důchodu. Současní kojenci do něj zřejmě půjdou až v sedmdesáti letech. Za takovéto dryáčnické rozhodnutí by se podle některých mělo politikům "zakroutit krkem". Už současní důchodci totiž žijí o chlebu a vodě. Doslova. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se sice v ČT snažil reformy obhajovat, seč mohl, důchodci ani zástupce opozice na něm ale nenechali nit suchou.

Jím jen suché housky a cibuli, napadla důchodkyně Drábka u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

"Bylo by dobré těm tam nahoře zakroutit krkem. Ježišmarjá, co bude dělat třeba takový mašinfíra? V sedmdesáti? Ještě, že se toho nedožiju," zahájila diskuzi, jíž se zúčastnil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nebo šéf ČSSD Bohuslav Sobotka jedna z volajících penzistek.

Kalousek u sbíječky

"Chtěl bych vidět pana Kalouska nebo Nečase, jak v sedmdesáti bouchají sbíječkou," přisadil si další divák. Ten se tak stejně jako Sobotka i důchodkyně Nicola Palluci, která se diskuze v pořadu Máte slovo zúčastnila, postavil proti Drábkovi. Ministr byl pranýřován zejména kvůli rozevírajícím se nůžkám mezi důchodci. Díky malé důchodové reformě totiž bude mít zhruba 20 procent důchodců nadměrně vysoké důchody. Na úkor většinového zbytku.

Více o důchodové reformě ZDE


Za všechno může....Ústavní soud

Jak toto vysvětlit, nebo obhájit? zaútočila na šéfa resortu sociálních věcí i moderátorka Michaela Jílková. "To není otázka na mě, to je otázka na Ústavní soud. Když už ale vyvolal změnu, je nutné říci, že díky změně bude systém mnohem spravedlivější," řekl Drábek s tím, že nový systém bude více solidární.

Vyvolal ale vlnu Sobotkovy nevole. Solidární systém podle něho existoval už za vlád sociální demokracie. Současný vládní establishment k němu přidal jediné - 30miliardový dluh.

Drábek je hodný. Chodí do televize rád

Rozepři mezi Drábkem a Sobotkou zklidnila moderátorka. Zastala se zástupce vlády. "Já se teď pana ministra musím zastat. Chodí k nám rád a všechno vysvětluje," uvedla proti Sobotkovi, který ministrovi vyčítal i nesrozumitelné komentáře změn. Avšak neuspěla. "Možná to vysvětluje, ale špatně," uvedl lapidární šéf socialistů.

Dále čtěte:


O tom, že Drábkovy reformy nejsou příliš srozumitelné a populární ani u veřejnosti, svědčí i sms zprávy, které během čtvrtečního pořadu do České televize přicházely. "Abych vyšla s důchodem, jím jen suché pečivo. Často jen přílohy, cibuli a maggi," napsala například jedna z nešťastných penzistek.

Aktivní důchodkyně: Reformě nerozumím. A to ji mám "staženou"

A proti ministrovi se vymezila i ta televizní. "Stáhla jsem si všechno z internetu, ale nerozumím tomu. Takových důchodů je spousta. Vy jste experti, vy tomu rozumíte, ale co my?" pranýřovala Palucci v pořadu Drábka. Jindy kamenný ministr posléze neustál ataky rozezlené penzistky, ale i dalších diskutujících.

Dále čtěte:


Tvář si ale nakonec zachoval. A pilně systém, který nastavuje malá důchodová reforma, obhajoval. Je prý solidární a zodpovědný. "Chceme, aby důchody byly vypláceny i za třicet let," apeloval na diskutující s tím, že pokud má být současný systém udržitelný, je nutné si utáhnout opasky. Což souvisí nejen s výší důchodu, ale zejména s posunutím věku odchodu do penze.

Drábek nepřesvědčil důchodce. Ani kněze

Právě ta zdvihla ze židle rozčileného kněze Bohuslava Peška. "Zisk státu dělají právě malí dělníci, těch si máme vážit," řekl v pořadu s tím, že právě u nízkopříjmové skupiny osob, která pracuje manuálně, si nedovede představit výkon povolání do sedmdesáti a více let.

Čtěte také: Důchodci o berlích k bankomatům? Čtěte, jak to nakonec bude


Třičtvrtěhodinová diskuze tak celkem nepřekvapivě skončila stejně jako začala. Rozhořčená důchodkyně zůstala rozdurděná, šéf největší opoziční strany naštvaný a Drábek přesvědčený o tom, že reforma důchodů nebude příjemná, nicméně je nutná.

Diskuze se kromě nich a rozčileného kněze zůčastnil ještě zástupce podnikatelů, Jiří Víšek a ekonom David Marek.


Sledujeme pořad Máte slovo:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

ReproFoto: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…