Dlouhý: Naše ekonomika trpí i bez eura. Jsme příliš provázáni s EU

13.10.2011 18:36

Ekonom Vladimír Dlouhý, který je členem Národní ekonomické rady vlády, k situaci v Řecku uvedl, že jde o zemi, která se dlouhá léta vezla jako černý pasažér Evropy, ale za poslední rok a půl země udělala velký krok k nápravě. V této souvislosti dodal, že nová ekonomická krize v celé Evropě a tedy i v Česku nastat nemusí, ale vždy je třeba být připraven na to nejhorší.

Dlouhý: Naše ekonomika trpí i bez eura. Jsme příliš provázáni s EU

Slováci ve čtvrtek na druhý pokus schválili posílení tzv. eurovalu, tedy fondu, ze kterého mohou čerpat pomoc ty evropské země, které se ocitly v problémech. Slovenský politik Richard Sulík a jeho strana SaS měla problém s tím, že do tohoto fondu musí finančně přispívat i Slovensko.

Ekonom Vladimír Dlouhý k tomu ovšem ve čtvrtečním pořadu Dvacet minut Martina Veselovského v Radiožurnálu poznamenal, že si to měli Slováci rozmýšlet ve chvíli, kdy se rozhodovali pro přijetí eura.

„Slováci si museli uvědomit, že přijetí eura je spojeno s určitou mírou solidarity s ostatními národy. A tady je vidět, že neexistuje jeden evropský lid. Není tu lid srovnatelný s lidem americkým, a to si Slováci neuvědomili. Už před lety jsem říkal, že nevím, kam Slováci pospíchají," uvedl Dlouhý.

V zápětí dodal, že my si nesmíme myslet, že jsme na to nějak vyzráli, když jsme euro zatím nepřijali. Česká ekonomika je s tou evropskou totiž provázána natolik, že problémy eurozóny ovlivní naši ekonomickou kondici bez ohledu na to, zda společnou evropskou měnu máme či nikoli.

Ekonom se také do jisté míry zastal problémového Řecka, které podle jeho názoru mělo dlouhodobě možnost hrát roli černého pasažéra, státní sektor byl příliš rozrostlý, ale na druhé straně podle Dlouhého země udělala za poslední rok a půl velký krok. Teď je prý řecká společnost hnána až na hranu.

Ekonomické krize jsou o myšlení davu

Na otázku, zda je díky tzv. jižnímu křídlu v čele s Řeckem jistý nástup další vlny hospodářské a ekonomické recese, podle Dlouhého neexistuje jednoznačná odpověď. Tento scénář může sice nastat, ale také nemusí.

„Ekonomické krize jsou hodně o myšlení společnosti. Ta má tendenci k masovým rychlým reakcím, které mohou krizi ještě prohloubit. Úkolem politiků není obyvatele chlácholit, ale musí zodpovědně říct, že tu to riziko sice je, ale můžeme se na ně připravit," prohlásil Dlouhý k tomu, zda je kvůli tzv. jižnímu křídlu v čele s Řeckem jistý nástup další vlny hospodářské a ekonomické recese.

V tomto smyslu pochválil Dlouhý ministra financí Miroslava Kalouska za to, že NERV před časem požádal o zpracování možných scénářů vývoje. Přitom podle něj nehrozí, že by se Česko vrátilo k nějakým pětiletkám plánované ekonomiky, jak je známe z dob minulého režimu, jen je třeba být připraven na všechny eventuality.

Foto: fsv.cuni

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …