Poslanci chtějí znát jména lidí zodpovědných za projekt v ÚVN

13.10.2011 22:04

Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru chtějí vědět, kdo přesně byl zodpovědný za zrušený miliardový projekt výstavby nových pavilonů v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Stát kvůli tomuto projektu podle Nejvyššího kontrolního úřadu zaplatí 217 milionů korun za poradenské služby a úhradu vynaložených nákladů soukromému investorovi, NKÚ proto chystá trestní oznámení. V přijatém usnesení dnes poslanci také konstatovali, že ministerstvo i nemocnice postupovaly nehospodárně.

Poslanci chtějí znát jména lidí zodpovědných za projekt v ÚVN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Požádali současně ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), aby se příštího jednání k tomuto bodu osobně zúčastnil. Kontrolní výbor se usnesl, že požádá ministerstvo obrany o informace, které konkrétní osoby a jak se v letech 2004 až 2011 podílely na rozhodování o projektu a co bylo předmětem poradenských služeb, za které nemocnice platila desítky milionů korun. Generální sekretář ministerstva Jan Vylita poslance ujistil, že je připraven jim vyjít vstříc. "Já to jedině vítám," prohlásil.

Zbytečné peníze

NKÚ při kontrole tohoto projektu došel k závěru, že nemocnice část peněz na výstavbu vynaložila zbytečně. Také podle úřadu objektivně neprokázala výhodnost realizace projektu a soukromého partnera vybrala v nedostatečně konkurenčním prostředí. NKÚ kvůli tomu podá trestní oznámení, uvedla dnes Česká televize. Viceprezident úřadu Miloslav Kala řekl ČT, že oznámení může směřovat na osoby z ministerstva obrany i ÚVN, které se na projektu podílely.

Poslancům například vadilo, že stát musel zaplatit v podstatě polovinu toho, co měl projekt původně stát. "To jsou náznaky obrovského tunelu," prohlásil poslanec Václav Votava (ČSSD). "Vy máte špatnou nálepku a té se zbavíte, když zjistíte, kdo za to může," řekla řediteli ÚVN Miroslavu Zavoralovi místopředsedkyně výboru Zdeňka Horníková (ODS).

Související:

Vondra seškrtal projekt ve Vojenské nemocnici. Hotel vláda nepostaví

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…