Blesk ví: Operace od kapacity? Možné to bude, ale za peníze, rozhodl Heger

14.10.2011 9:08

Za to, že si sami zvolíte kapacitu, od níž byste chtěli být ošetřováni, či operováni, si budete moci připlatit. Už od příštího roku. Referuje o tom deník Blesk s tím, že ministr zdravotnictví Leoš Heger povolí lidem zvolit si doktora, který je ošetří. Bude to totiž možné v rámci nadstandardu.

Blesk ví: Operace od kapacity? Možné to bude, ale za peníze, rozhodl Heger
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

S poněkud nevšedním požadavkem v rámci českého zdravotnictví se lékaři na ministra zdravotnictví obrátili už na konci srpna. Heger byl ale podle zjištění Blesku tehdy proti, ale nakonec prý otočil. „Koncem roku vydáme pokyn, řekneme, jak bychom si to představovali, a nemocnice si to pak nastaví podle svých možností," zmínil se Heger pro Hospodářské noviny.

Obálkám napěchovanými tisícikorunami jako úplatek za zákrok třeba od samotného pana primáře nebo přednosty má být tedy od ledna konec. O tom, kolik se ale bude připlácet, zatím vedení nemocnice jasnou představu nemají.

Ke zdravotní reformě podrobně ZDE 

V Motole o novince povedou diskuse

„Nejsem schopen vám teď odpovědět, sám to totiž nevím. Budeme o tom teprve jednat," odvětil na otázku bulvárního deníku ředitel nemocnice v Motole Miloslav Ludvík. Blesk se jej totiž tázal, kolik by například mohla v roce 2012 stát operace pod vedením předního českého chirurga Pavla Pafka. „Téměř totožně reagovali i ředitelé dalších českých nemocnic," připsal k tomu Blesk.

Předseda České dermatovenerologické společnosti Petr Arenberger k tomu podotkl, že podobně to funguje i v Německu. „Prohlídka u vyžádaného specialisty stojí řádově třikrát více než běžné vyšetření," řekl. Kolik by pak stála půlhodinová konzultace v Česku? Podle Blesku třeba až 900 korun.

„Ředitelé nemocnic i samotní lékaři plán vítají, zajistí jejich ústavům další příjmy. V pacientech, kteří si ale příplatek nemohou dovolit, vzbuzuje obavy," uzavřel deník.

Blesk také vyzpovídal dva chirurgy. Zmiňovaného Pavla Pafka a Jana Pirka, jenž je známým kardiochirurgem.

Každý si může vybrat doktora jako kadeřníka

„Nad možností připlácet si na konkrétného lékaře jsem ještě vůbec neuvažoval. Podle mého názoru by si měl každý moct vybrat svého doktora, stejně jako si může vybrat třeba kadeřníka. Proto jsem nikdy nikoho, kdo mne požádal o operaci, neodmítl. Někdy mi pacienti poděkují, naposledy jsem dostal třeba bochník skvělého chleba. Lidé tu péči nemají zadarmo, celý život si přece platí pojištění," řekl Pirk.

„V naší společnosti je člověk svobodný, když má peníze, může si koupit třeba letadlo, to ale končí, jakmile onemocní. Pak už svoji svobodu nemůže realizovat a použít své finanční prostředky ve prospěch svého zdraví. Proto je správné, že ministerstvo o nadstandardu rozhodlo. Medicína je o lidech. Kdybych  měl jít já sám na nějakou operaci, tak si vyberu operatéra, o kterém si myslím, že to umí," dodal Pafko.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…