Metla na zlobivé děti. Rodiče by je mohli dát k soudu, navrhuje Benda

14.10.2011 11:23

V novém občanském zákoníku se může objevit pasáž, podle které se poslušnost k rodičům stane zákonnou povinností. Navrhuje to poslanec Marek Benda, podle něhož jde především o reakci na nynější situaci, kdy děti mohou popohánět před justici matku či otce. Podle zákonodárce je třeba, aby měly také nějaké povinnosti.

Metla na zlobivé děti. Rodiče by je mohli dát k soudu, navrhuje Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové v Poschlé

Až u soudu by se mohly ocitnout děti, pokud nebudou respektovat své rodiče. Poslanec ODS Marek Benda totiž navrhuje vložit do nového občanského zákoníku pasáž, podle které se poslušnost k rodičům stane zákonnou povinností. Podle Lidových novin by v krajních případech mohlo dojít k tomu, že se vzdorovité děti budou ze svého chování k otci či matce zodpovídat před justicí.

Poslanec tvrdí, že jde o přiznání práva na respekt dětem. „Máme hlídat, jestli se k nám rodiče nechovají příliš tvrdě a zle, ale současně mají také nějaké povinnosti," zdůvodňuje Benda svůj návrh. Podle něj jde o reakci na nynější situaci, kdy dítě může popohánět před justici matku či otce. „Celkový trend k tomu směřuje, dnes už máme všemožné linky bezpečí a kdesi cosi, které vymýšlí, jak se vymezovat vůči rodičům," upozorňuje poslanec.

Návrh staví vztahy v rodině úplně na hlavu

Na podporu svých tvrzení přidává příklad, kdy dítě zažaluje matku kvůli tomu, že ho ve dvanácti letech nechtěla pustit na diskotéku. Přitom matka bude argumentovat, že je to v jeho věku nevhodné. V takovém případě se bude moci soud při rozhodování opřít o občanský zákoník. Dítě by před justicí zastupoval státem přidělený opatrovník.

„Přijde mi to absurdní, vynucovat respekt dítěte k rodičům zákonem je nešťastné," namítá pro LN Zuzana Baudyšová, předsedkyně sdružení Naše dítě. „Návrh staví vztahy v rodině úplně na hlavu, za dítě je zodpovědný rodič, nechat do toho vstoupit soud je nenormální," rozčiluje se uznávaný dětský psychiatr Peter Pöthe. Jiní kritici hovoří o tom, že by došlo k ještě většímu zahlcení soudů.

Rodiče mají právo usměrňovat dítě výchovnými opatřeními

„Snažíme se jen říct, že v rámci vyváženosti mají děti povinnosti vůči svým rodičům," říká právník Karel Eliáš, vedoucí přípravné komise nového občanského zákoníku. Poslanecký návrh hájí i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, protože jde především o deklaraci a navazuje na právo rodičů používat výchovné prostředky. „V oblasti rodinného práva jsou podobné úpravy běžné," podotýká Pospíšil.

První paragraf má znít, že dítě je povinno dbát svých rodičů. Ve druhém se má objevit, že dokud se dítě nestane svéprávným, mají rodiče právo ho usměrňovat výchovnými opatřeními, jak to odpovídá jeho rozvíjejícím se schopnostem, včetně omezení sledujících ochranu morálky, zdraví a práv dítěte, jakož i práv jiných osob a veřejného pořádku. A dítě je povinno se těmto opatřením podřídit.

K věci:

Vláda zruší zvláštní školy a děti integruje. Učitelka je zoufalá 

Dobeš chce trestat neukázněné děti. Vyhazovem ze školy  

Řešení nepokojů na severu? Děti odebírat těm, co je neposílají do školy 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …