Němcová (ODS): Aktivně podporuji legalizaci konopí k léčebným účelům

17.10.2011 8:47

Jsem již dlouhou dobu přesvědčena, že v rukou lékařů a při stanovení jasných podmínek, může přinést konopí úlevu a pomoc mnoha lidem, kteří svádějí vysilující boj s bolestí, rakovinou či nepohyblivostí.

Němcová (ODS): Aktivně podporuji legalizaci konopí k léčebným účelům

Považuji proto za nezbytné přijetí novely zákona, která umožní léčbu konopím těžce nemocných pacientů. V létě letošního roku, poté, kdy jsem v Poslanecké sněmovně převzala petici "Za umožnění léčby konopím", jsem podnikla kroky, které tomu pomohou. Opírám se přitom o zkušenosti pacientů, ale především o argumenty odborníků, lékařů a vědců, kteří potvrzují pozitivní účinek konopí např. při chemoterapii, Parkinsonově nemoci, roztroušené skleróze a jiných bolestivých onemocněních. Nelze akceptovat ani jeden den bolesti navíc pro těžce nemocného člověka, pro kterého přitom existuje účinný lék.

Obrátila jsem se jednak na legislativní odbor Sněmovny s žádostí, aby zpracoval možnosti, jak novelu zákona přijmout v co nejkratší době. Zároveň jsem oslovila Parlamentní institut, aby zpracoval informace o legislativních úpravách v těch evropských zemích, kde legalizace léčby konopím existuje. Na tyto podněty reagoval i premiér P. Nečas a v polovině září na Úřadu vlády zasedla odborná zdravotní komise složená z řad lékařů, zástupců ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv a dalších, vedená Národním protidrogovým koordinátorem Mgr. Vobořilem. Cílem této komise je do konce roku předložit konkrétní návrh novely, která umožní léčbu konopím těžce nemocných pacientů. Na půdě Poslanecké sněmovny se také konal odborný seminář a s uspokojením jsem zaznamenala i aktivitu ministerstva zdravotnictví.V žádném případě neusiluji o legalizaci marihuany jako "zábavné" drogy. Novela zákona bude definovat podmínky, za jakých bude v České republice možno používat psychotropní konopí pro léčebné a výzkumné účely. Věřím, že po letech diskusí se legislativní úprava již brzy spatří světlo světa a konopí bude konečně lékem podaným z rukou lékaře."

Miroslava Němcová, 1. místopředsedkyně strany a předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR

Dále čtěte:
Senát nejspíš odmítne vládní reformy, prohlásil Štěch
Senát zákony blokovat nebude, slíbil Štěch Němcové

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.