Vláda asi neodsouhlasí, aby stálé páchání přestupků bylo trestné

15.10.2011 12:32

Vláda patrně neodsouhlasí předlohu Ústeckého kraje, podle které by bylo opakované páchání některých přestupků trestným činem s až dvouletou sazbou vězení. Návrh je podle předběžného stanoviska kabinetu v rozporu se zásadami trestního zákoníku. Kvůli nejednoznačným pojmům by prý zřejmě nebylo možné novou úpravu použít. Normu, která by podle regionálních politiků pomohla řešit vypjatou situaci ve Šluknovském výběžku, posoudí ministři ve středu. Rozhodnutí o ní bude ale na parlamentu.

Vláda asi neodsouhlasí, aby stálé páchání přestupků bylo trestné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Trestným činem by měly být podle předlohy opakované drobné krádeže, které lze nyní posuzovat jen jako přestupek. Vězení by hrozilo také lidem, kteří páchají přestupky proti občanskému soužití, jako je vyhrožování újmou na zdraví a drobné ublížení na zdraví.

SLEDUJEME téma: Šluknovsko

Tresty odnětí svobody by soudy mohly ukládat rovněž za opakované prohřešky proti veřejnému pořádku, k nimž patří rušení nočního klidu, vzbuzování veřejného pohoršení a znečištění veřejných prostor a budov. Podmínkou pro zpřísněné posuzování by podle novely bylo to, že by se člověk některého z těchto přestupků dopustil nejméně dvakrát za poslední tři roky.

Vládní právníci ale poukazují na to, že používání neurčitých pojmů jako "drobné ublížení na zdraví" a "schválnosti" jsou z pohledu trestního práva nepřijatelné. Vznikla by údajně řada zdvojení trestných činů, což by vyvolávalo potíže při jejich kvalifikaci. Z pokutových bloků by bylo navíc podle návrhu stanoviska složité posoudit, zda se člověk dopustil přestupku skutečně opakovaně.

Vládní politici v minulých dnech v souvislosti se situací na severu Čech hovořili o vzniku registru přestupků. Za určitých okolností by pak opakovaný přestupek mohl být hodnocen jako trestný čin a případně postižen alternativním trestem.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …