Lidé Vás nenávidí, četl Paroubek v novinách. A spustil

15.10.2011 19:48

Expremiér a bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek je potěšen novým průzkumem agentury STEM. Nové straně Národní socialisté - levice 21. století, kterou založil právě on, by totiž ve volbách mohla dát hlas necelá pětina lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM, které uveřejnilo dnešní Právo. Jenže deníku Paroubek tak trochu zazlívá, že zároveň napsalo, že se k němu výrazná část veřejnosti staví odmítavě a to pak bude problém zvláště u voleb. "To bylo snad uvedeno z čirého zoufalství," míní na to expremiér.

Lidé Vás nenávidí, četl Paroubek v novinách. A spustil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Nové straně Národní socialisté - levice 21. století, kterou založil bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek, by ve volbách dala hlas necelá pětina lidí. Podporu novému seskupení deklarovalo 43 procent příznivců KSČM a 39 procent sympatizantů ČSSD. Ovšem jen z 19 procent dotázaných, kteří by Paroubkově straně naopak hlas dali, tři procenta uvedla, že by tak učinila "určitě". Na druhou stranu 51 procent uvedlo, že by ji určitě nevolilo. Vyplývá to z výsledků bleskového průzkumu agentury STEM, které si nechalo zhotovit Právo.  


Nejnověji k Jiřímu Paroubkovi:
ÚVV ČSSD vyzval k rezignaci Paroubka i Šlégra

PROHLÁŠENÍ
Paroubek: Pánové z ČSSD by mi měli poděkovat, ne mě vyzývat ke složení mandátu


Právě ale Právo připsalo, že problém u Paroubka je, že se k němu výrazná část veřejnosti staví odmítavě. To se přitom netýká jen voličů pravice, ale i sympatizantů sociální demokracie. Deník také připomíná, že Paroubek se se sociálními demokraty rozešel ve zlém a i do budoucna se dá počítat s mnoha přestřelkami.

Více zde:

Paroubek se ale tomu jen směje. „Ten článek napsal někdo ze zoufalství, protože mít pětinu potenciálu všech voličů, no tak to je úžasná věc v době, kdy strana ještě není ani zaregistrovaná. Pro ty autory, protože jsou z Práva, tedy provládního listu, tak jsou ta čísla STEMu asi pro ně šokující, a snaží se to nějakým způsobem bagatelizovat," reagoval bývalý šéf oranžových pro ParlamentniListy.cz.

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana

Připomněl, že i on měl nedávno k dispozici sociologické průzkumy, které naznačují, že start nové strany je velmi slušný.

„Připomínám, že v těch průzkumech veřejného mínění - až na loňský rok - jsem měl vždy přes čtyřicet procent, což byla velmi slušná čísla. Takže jestli padesát procent voličů je nyní proti mně, tak v tom nevidím žádný problém," zmínil dále Paroubek.

To, že jej hodně lidí „nemiluje" ho ale nijak netrápí. „Já bych se chtěl zeptat, kolik zásadních odpůrců měl Petr Nečas, Vít Bárta, pan Joch, Karel Sshwarzenberg, Miroslav Kalousek... já si myslím, že by to bylo s nimi v podobné situaci nyní horší," podotkl.

To ale jsou straničtí příznivci, ne moji...

Expremiér však zdůraznil, že tady se nejedná o "jeho" příznivce, ale o příznivce národních socialistů. „Myslím, že v tu chvíli, kdy ta strana ani nevznikla, že má pětinu potenciálních příznivců, no tak to je vynikající záležitost," zopakoval.

Komentář Paroubkova webu VašeVěc.cz ZDE

Průzkum společnosti STEM, který se uskutečnil od 13. do 14. října a zúčastnilo se jej 691 lidí, ale navíc tvrdí, že pokud by se Paroubkovi podařilo lidi oslovit, nejvíc by mohl získávat příznivce v řadách nynějších voličů komunistů, ale také ubírat hlasy sociální demokracii.

„Potřebnost další levicové strany u nás pociťují především lidé, kteří se sami k levici zařazují - z nich by působení další levicové strany ocenila nejméně polovina. Pro novou levicovou alternativu se vyslovují poněkud častěji stoupenci KSČM než sympatizanti sociální demokracie,"  uvedl STEM.

S tím Paroubek souhlasí. Ale překvapivě chce ubrat hlasy i pravici. „Existuje řada pravicových voličů, kteří nechodí volit, neboť nemají koho volit, tak o ně bych stál. Ale samozřejmě, že je i řada voličů od komunistů, kteří je volí jako stranu. I určitou část lze tady získat, ale i od ČSSD. Byla by škoda, kdyby při volbách někdejší příznivci sociálních demokratů zůstali doma, tedy ti,kteří jsou zklamaní právě politikou ČSSD," dodal Paroubek.

Stranickou slávu uspořádá v Obecním domě

Nakonec se rozhovořil i o tom, jak bude postupovat jeho stranické "namlouvání " s národními socialisty.

„V příštím týdnu dáme žádost o registraci. Musíme však ještě dodělat stanovy, ty se mi totiž nelíbí a pracujeme také na programu. Na serveru Vaše věc jsou již zveřejněny teze programu, a budou tam postupně zveřejňovány jednotlivé části programu, které budou zpracované. Do poloviny listopadu bude už komplexní program, o něm ale povedeme diskusi.  No a 26. listopadu pak bude v Praze -  zřejmě v Obecním domě - ustavující sjezd. Tam vlastně ta strana oficiálně a veřejně vznikne a sloučí se i se stranou ČSNS 2005. Tedy pokud o to budou mít její členové zájem," dodal expremiér.

Jak ale průzkum STEMu vidí ekonomický expert KSČM a poslanec Jiří Dolejš? „Zájem o novou stranu není totéž, co volební podpora. Paralela s SPOZ (Strana Práv Občanů Zemanovci) ale naznačuje jiné chování voličů: Vyčkejme vzniku LEV 21 (Národní socialisté - levice 21. století) a řádných průzkumů," napsal krátce Dolejš ParlamentnímListům.cz.

To budou asi zase „nějaké ovčáčkoviny"

Jiří Paroubek má již delší dobu averzi k deníku Právo a to zejména pro skutečnost, že pro něj pracuje redaktor Jiří Ovčáček. Právě jeho totiž Paroubek ve svých premiérských dobách oslovil s nabídkou, zda by nechtěl pro něj pracovat. Ovčáček se pak stal pracovníkem tiskového odboru Úřadu vlády a posléze i šéfem tiskového oddělení. Když však Paroubek skončil v postu předsedy vlády, obrátil se na Ovčáčka znovu a to s nabídkou, aby pro něj pracoval i v Lidovém domě. Jenže po určitém období se ze dne na den vše změnilo - Ovčáček z Lidového domu náhle odešel. Proč ale, to svým kolegům novinářům nesdělil. Paroubek se později několikrát nechal slyšet, že Ovčáček je hlupák a podrazák.

"Ovčáček je prolhaný hlupák a nechutný podrazák. Podobné výroky tento skrz naskrz zkorumpovaný člověk opírá jen o svou bezbřehou nenávist ke mně. Být na jeho místě, už čtyři roky by si každé ráno, když se podívá do zrcadla, měl odplivnout. Čtyři roky uplynuly, kdy tahle kreatura, do té doby používající mou plnou důvěru, musela opustit Lidový dům. Uvažoval jsem totiž o jeho exemplárním vyhození pro ztrátu důvěry," sdělil Paroubek ParlamentnímListům.cz letos v červenci k jistému článku Ovčáčka. Tehdy jej dokonce  ani nekáral poprvé.

Více zde:

"V knize mých pamětí se o něm dočtete mnohem více. Stejně tak jako o zadavateli jeho blitin vůči mé osobě, šéfradaktoru Porybném a jeho vypečeném, zkorumpovaném plátku," dodal v létě expředseda  ČSSD.

Vztahy Paroubek x Ovčáček:

Ovčáček ovšem nad celou záležitostí tehdy mávnul rukou. "Paroubkovo vyjádření je dost silné, ale to nic. Opravdu se k tomu nechci nijak vyjadřovat. Vím, že to nezní dobře, ale bez komentáře," sdělil pro ParlamentníListy.cz.redaktor.

Paroubek se však i dnes nechal trošičku strhnout vášněmi. Pro naši redakci k interpretaci průzkumu STEMu Právem totiž podotkl, že to budou asi zase „nějaké ovčáčkoviny".

Ústřední výkonný výbor ČSSD dnes vyzval Paroubka i Jiřího Šlégra ktomu, aby se vzdali svého poslaneckého mandátu. Vyhověl tak návrhu předsedy strany Bohuslava Sobotky.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…