Trápíte Romy, vzkazuje nám Kanada. A Schwarzenberg přikyvuje

15.10.2011 15:24

Z osmapadesátí žádostí o azyl českých občanů vyhověla Kanada v loňském roce čtyřiadvacet z nich. ParlamentnímListům.cz to potvrdil Pavel Čižinský z organizace Multikulturní centrum. Senátor Jiří Čunek si nicméně myslí, že jde jen o politické hrátky. Kanada prý vízovou povinnost zavedla proto, že dobře věděla, že nepřizpůsobiví, kteří tam vyráželi za azylem, se u nich přizpůsobivými nestanou.

Trápíte Romy, vzkazuje nám Kanada. A Schwarzenberg přikyvuje
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Romové ve Varnsdorfu

„Ten, kdo žádá o azyl a následně jej dostane, má odůvodněný strach z pronásledování," vysvětlil pojem azyl Pavel Čižinský s tím, že v Kanadě už „dvacet čtyři žadatelů z padesáti osmi žádostí dostalo azyl". Čižinský vysvětlil, že Kanada přitom při posuzování práva na azyl vychází z aktuálních poměrů v zemi žadatele.

Azyly udělují, ale znemožňují k nim cestu

To podle něj znamená, že Kanada usoudila, že ve čtyřiadvaceti případech romští žadatelé o azyl mají oprávněný strach z pronásledování v České republice. „Což je od někoho, kdo je nezávislý, kdo se neúčastní našich debat o tom, jestli „cikáni" pracují nebo nepracují, určitě na pováženou," dodal Čižinský.

Proč tedy Kanada uděluje azyly, aby někoho ochránila a současně dává bariéry v podobě víz, aby nemohl potenciální žadatel o azyl do Kanady dorazit? „To je samozřejmě od Kanady pokrytecké, že na jednu stranu je zde statut azylu, ale na druhou stranu se snaží, aby se sem nikdo nedostal," připustil Čižinský. Připomněl ale, že obdobně se chovají v podstatě všechny státy, u nichž je možné statut azylanta získat.

SLEDUJEME téma Romové
Romský strach: Oni nás chtěli vypálit. Černé svině, křičeli
Romové, buďte rozumní, nabádá politolog. Politiku neumíte
Protiromský vůdce Kohout osočuje politika ČSSD: Dával mi obálky
Romský chlapče, čím se budeš živit? Odpověď raději nečíst
Štve proti Romům, ale sám nepracuje. Varnsdorfští: Víme, že je podvodník
Přeji Romům úspěch ve volbách, řekl u Moravce vládní úředník

Kanada v nás nevidí klasický právní stát

Podle Františka Kostlána ze severu Romea.cz zmíněné udělení azylů v Kanadě „de facto znamená, že Kanada nevidí v České republice klasický demokratický právní stát, ale pohlíží na ni jako na zemi, která není schopna chránit lidská práva svých občanů".

„To ostatně přiznává i vládní Zpráva o stavu romské menšiny v ČR v roce 2010 , která uvádí, že častým důvodem k romské emigraci a následné žádosti o politický azyl jsou horšící se mezietnické klima, rostoucí extremismus, rasisticky motivované zločiny a "neochota policie chránit Romy před těmito útoky,"  cituje Romea.cz.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na dotaz ParlamentníchListů.cz, jak celou situaci s azyly a vízy v Kanadě vnímá, odpověděl velmi stručnou esemeskou. „My jsme si o to ve Šluknovském výběžku a jinde orodovali," napsal ministr zahraničí.

Proč vízovou povinnost? Chrání se před nepřizpůsobivými

„Já samozřejmě nesouhlasím," uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Jiří Čunek, který odmítá důvody Kanady, proč azyly udělila. „Kanada sama dobře ví, jak to je. To znamená, ona přeci víza pro české občany zavedla kvůli tomu, že pochopila, že nepřizpůsobiví Romové z České republiky se nestanou přizpůsobivými Cikány v Kanadě," konstatoval Čunek a dodal: „Kvůli tomu víza zavedli, aby se ochránili."

Čtěte také:
Monika Šimůnková: Značná část Romů stále žije v podmínkách sociálního vyloučení
Příslušníci menšin se musí podílet na správě věcí veřejných, míní Uhl
Dvacet Romů dostalo azyl v Kanadě. Hledají prý lepší budoucnost

„Jestli oni tvrdí, že ti žadatelé mají pravdu a azyl jim udělí, já proti tomu  nic nemám. Naopak jsem rád, že ti lidé našli svůj domov někde jinde, když jej necítí tady. Bylo by samozřejmě dobré, aby Kanada udělila víza co největšímu počtu lidí, kteří se tady necítí doma, ale to oni samozřejmě udělat nechtějí," míní senátor.

Ať si otevřou hranice a vezmou si všechny...

Podle něj, pokud si Kanada myslí, že jsou zde porušována lidská práva, měla by nás zbavit vízové povinnosti. „Ať v zásadě otevřou hranice a vezmou si všechny, kteří tam chtějí. Ale to se nestane. Čili jsou to jenom politické hrátky a řeči a je to v zásadě pouze záležitostí úředníků Kanady a nikoho jiného," uzavřel Čunek.

Podle Františka Kosltána ze serveru Romea.cz je ale věc trochu jinak. „Čeští politici proti rasismu či anticiganismu veřejně nevystupují, často jsou naopak součástí protiromského tažení. Připomeňme některé restriktivní návrhy zákonů namířené proti Romům , navržené poslankyní ODS Ivanou Řápkovou a spol., či rasistické výroky některých politiků, v poslední době například zjevný rasismus senátora Doubravy," tvrdí ve svém článku.

Romea vnitru: bojujete proti odpůrcům extrémismu

Připomíná, že sdružení ROMEA nedávno přerušilo spolupráci s českým ministerstvem vnitra právě proto, že podle jeho názoru se namísto boje proti extremismu začalo věnovat "boji" proti jeho odpůrcům a Romům. "Nechceme spolupracovat s někým, jehož představy o boji proti extremismu spočívají v upřednostňování údajných práv krajně pravicových extremistů před právy menšin," stojí v dopise, který sdružení adresovalo řediteli Odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…