V Albrechticích pohřbili vojáka postřeleného v Afghánistánu

16.10.2011 7:14

Stovky lidí se v sobotu v Albrechticích na Karvinsku rozloučily s dvaatřicetiletým českým vojákem Adrianem Wernerem, který minulou neděli zemřel na následky těžkých zranění. Utrpěl je během mise v Afghánistánu. Ministr obrany Alexandr Vondra vojáka in memoriam jmenoval do hodnosti poručíka a současně ho vyznamenal za výjimečné zásluhy o obranu republiky a jejího ústavního pořádku. ČTK o tom informovala Olga Haladová z ministerstva obrany.

V Albrechticích pohřbili vojáka postřeleného v Afghánistánu

Werner byl posmrtně oceněn Křížem obrany státu ministra obrany ČR a zároveň Medailí ministra obrany ČR Za službu v zahraničí - bojové zahraniční operace III. stupně. Vyznamenání rodina oficiálně převezme na nástupu 4. listopadu na pražském Vítkově, a to za účasti členů jednotky, u níž Werner sloužil.

Buďme hrdi na naše vojáky

„Naše země si své hrdiny nemusí vymýšlet. Náš národ, nejen Češi, protože Adrian byl Polák, své hrdiny má. Muže a ženy v uniformě. Ukázněné, neokázalé, ale s železnou vůlí a odvahou. Jdou tam, kde je republika potřebuje. Najdeme je na těch místech, kam se jiný neodváží," uvedl na pohřbu Vondra. ¨

Více k tématu Afghánistán

Podle velitele 7. mechanizované brigády podplukovníka Pavla Lipky armáda ztratila přímého, rovného a zodpovědného člověka, který nasazoval své síly ku prospěchu všech. "Vzpomínám si, že když jsme mezi novými vojáky vybírali ty nejlepší na funkce velitelů družstev, Adrian byl mezi prvními, kteří dostali důvěru. Jako správný velitel ji nikdy nezklamal. Vždy se snažil být dobrým vojákem a zodpovědným nadřízeným," doplnil Lipka.

Související: V Afghánistánu zemřel další český voják

Werner nastoupil do české armády v roce 2004 k 71. mechanizovanému praporu do Hranic na Moravě. V průběhu své služby se třikrát zúčastnil zahraniční mise, dvakrát v Kosovu a naposledy v Afghánistánu. Letos 6. července utrpěl střelné poranění při útoku na českou předsunutou základnu v provincii Vardak. Po ošetření na místě a ve vojenské nemocnici na kábulském letišti byl o den později přepraven armádním speciálem do České republiky. Nejprve jej ošetřovali odborníci v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. V srpnu byl převezen na specializované pracoviště vojenské nemocnice v Olomouci, kde minulou neděli zraněním podlehl.

Války v Afghánistánu se za deset let jejího trvání zúčastnilo více než 7000 českých vojáků. Werner je pátým příslušníkem ozbrojených sil, který v ní položil život. Do mise ISAF v Afghánistánu je nyní zapojeno 130.000 vojáků ze 48 států. Českých vojáků je nyní v zemi přibližně 720, příští rok by jich mělo být o sto méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…