Vrazi a kati, to prý byli naši legionáři. Rusové proti pomníku

16.10.2011 8:26

Ruská společnost, některé odborníky nevyjímaje, se domnívají, že čeští legionáři, kteří se vraceli přes rozvrácenou ruskou říši domů, nebyly hrdinové, ale vrazi, kteří mimo jiné rozpoutali občanskou válku v zemi.

Vrazi a kati, to prý byli naši legionáři. Rusové proti pomníku

V ruském Čeljabinsku má být už za pár dní odhalen pomník československým legionářům v Rusku, kteří se skrze tehdy rozvrácenou ruskou zem pokoušeli vrátit do vlasti. V očích ruské veřejnosti a odborníků ovšem českoslovenští legionáři nebyly hrdinové, ale vrazi. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Legionáři jako strůjci občanské války v Rusku?

V Rusku se legionářům říká „běločeši" a mnozí je pokládají za strůjce občanské války v zemi. Šlo prý o jedinou sílu, která se dokázala postavit bolševikům, a z této pozice se stali spouštěčem občanské války.

K čistě emocionálním výkřikům plným nadávek a mystifikací se nyní přidávají i názory ruských odborníků. „Nutnost existence takového památníku ve mně vyvolává pochybnosti," prohlásil doktor historických věd profesor Novosjolov.

Pomníků připomínajících hrdinství vlastních lidí prý není v Rusku dost, tak proč vztyčovat něco pro cizince. „Běločeši byli kati, kteří ublížili mnohým našim občanům," tvrdí profesor, podle kterého právě v Čeljabinsku umírali především Rusové, a ne Čechoslováci.

Související:

Vondra: Legionáři jsou důležitým svorníkem mezi minulostí, přítomnosí a budoucností

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…