Vzniknou protikorupční soudy? Koalice se zase pře

16.10.2011 10:29

Boj proti korupci je vlajkovou lodí nejmenší vládní strany Věcí veřejných. O boji s ní mluví od vstupu do vrcholové politiky. Nejde však jen o proklamace? Véčkaři se snaží dokázat, že proti korupci aktivně bojují. Po novele zákona o veřejných zakázkách z dílny ministra Jankovského (VV) prosazují vznik speciálních státních zastupitelství a protikorupčních soudů. Nejsou však zbytečné?

Vzniknou protikorupční soudy? Koalice se zase pře

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prosazuje vznik specielních týmů při státních zastupitelstvích, které by se zabývaly přednostně korupcí. Řešili i podivné konkurzy, pletichy při veřejné soutěži ale také terorismus. Koalice se však nad nápadem nemůže shodnout. Můžeme čekat další koaliční válku? Zprávu přináší server idnes.cz.

Jsou soudy drahé a neefektivní?

"My jsme specializované státní zastupitelství v rámci boje proti korupci prosazovali vždy. Zatím řešíme jen základní teze nového zákona. Ale předpokládám, že na některých bodech se shodneme a na jiných ne," řekla iDNES.cz místopředsedkyně vlády a členka komise za Věci veřejné Karolína Peake. Peake tvrdí, že dalším logickým krokem je vznik protikorupčních soudů, které působí např. na Slovensku.

Poslanec ODS Marek Benda však není představou protikorupčních soudů nijak nadšen. "S tím speciálním zastupitelstvím v rámci NSZ ještě nemám problém, ale se speciálními soudy nesouhlasíme," řekl Benda. Zákonodárce má za to, že tyto soudy jsou příliš drahé a neúčelné.

Související:

V Česku je korupce neúnosná, prohlásil podnikatel Babiš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…