Tejc chtěl po Dobešovi platy úředníků. Odpověď: To nejde

16.10.2011 10:58

Informace o platech úředníků resortu školství chtěl slyšet poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) a k jejich zveřejnění vyzval Josefa Dobeše (VV) prostřednictvím interpelací. Dobeš ale zveřejnil jen některé z platů. Své podřízené chrání tvrzením, že informace o jejich platech nelze považovat za věci veřejné.

Tejc chtěl po Dobešovi platy úředníků. Odpověď: To nejde
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Josef Dobeš

Platy nejvyšších státních úředníků. Toto téma hýbe českou politickou scénou už několik měsíců. Zákon o svobodném přístup k informacím říká, že ministři musí zveřejňovat informace o platech nejvyšších úředníků, přesto to odmítají. Porušují zákon i navzdory rozhodnutí soudů, které ke zveřejnění platů také vyzvaly. Ministr školství Josef Dobeš (VV) odmítl platy svých úředníků prozradit dokonce i poslancům. Informuje o tom server aktuálně.cz.

Stotisícové platy nejsou výjimkou

Informace o platech úředníků resortu školství chtěl slyšet poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) a k jejich zveřejnění vyzval Dobeše prostřednictvím interpelací. Dobeš ale zveřejnil jen některé z platů. Dosud tak nikdo neví, kolik berou např. ředitelé jednotlivých odborů ministerstva školství. Dobeš své podřízené chrání tvrzením, že informace o jejich platech nelze považovat za věci veřejné.

„V odpovědi na interpelaci šéf resortu uvedl, že jeden z náměstků (označený jako C) obdržel ve druhém pololetí roku 2010 odměnu 387 tisíc korun, další náměstek (B) pak 259 tisíc korun a náměstek F 250 tisíc korun. Dobeš neuvádí přesně, za jaké skutečné období byly odměny uděleny a upozorňuje také, že některé z nich rozdala ještě jeho předchůdkyně Miroslava Kopicová," píše server.

Související:

Vládní úředníci berou víc než prezident. Hodně přes 100 tisíc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…