Policie začala vyšetřovat Jančíkův pronájem skládky za stovku

17.10.2011 8:05

Bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) pronajal skládku v pražském Motole soukromé firmě za sto korun ročně. Po upozornění deníku Právo se tím začali zabývat detektivové elitního protikorupčního útvaru.

Policie začala vyšetřovat Jančíkův pronájem skládky za stovku

O začátku vyšetřování se deník Právo dozvěděl přímo od zdrojů blízkých vyšetřování. Policie se zajímá především o okolnosti, za jakých Jančík patnáctihektarový areál skládky pronajal soukromé firmě EkoMotol CZ.

Rok po uzavření smlouvy nájemné spadlo na 100 korun za rok

Společnost získala pronájem pozemků bez výběrového řízení v roce 2004 za 250 tisíc korun ročně. Smlouva platí 10 let s opcí na dalších deset let.

Podle Práva bylo nájemné sníženo na pouhých sto korun ročně v roce 2006. Areál je přitom poměrně lukrativní. Firma ho využívá jako skládku suti. Podle odborníků to může znamenat až pohádkové zisky.

Firma EkoMotol CZ v době podpisu první smlouvy vykazovala obrat do 200 tisíc korun. O rok později to bylo už kolem deseti milionů a v současnosti se pohybuje mezi třiceti až šedesáti milióny.

Firma by měla na pozemcích vybudovat sportoviště

O peníze tedy přichází pátá městská část Prahy. Podle projektového vedoucího Transparency International Stanislava Beránka by se mohlo jednat o trestný čin.

„Nájemné bylo snížené kvůli tomu, že firma má na pozemcích na vlastní náklady vybudovat sportoviště pro děti," vysvětlil Právu jednatel společnosti Jindřich Frýdl.

Na místě skládky ale zatím žádné sportoviště nevyrostlo a podle nového vedení Prahy 5 ani nevyroste. Současná smlouva s firmou vyprší na konci října 2014.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …