Klause čeká zajímavý finiš. Rozhodne o jeho politické budoucnosti, míní Pehe

17.10.2011 10:48

Za týden se začne odpočítávat posledních pět set dní Václava Klause v úřadu prezidenta. Politolog Jiří Pehe v komentáři pro deník Právo soudí, že půjde o mimořádně zajímavý finiš vzhledem k tomu, jak se rozmohly celosvětové protesty proti sociální nerovnosti a hamižnosti velkých korporací, inspirované americkým hnutím Okupujte Wall Street.

Klause čeká zajímavý finiš. Rozhodne o jeho politické budoucnosti, míní Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

K jakémusi rozuzlení se blíží zdánlivě nepřekonatelný antagonismus současnosti. „Na jedné straně stojí neoliberální víra v neviditelnou ruku trhu, kterou prý, jak tvrdí i Václav Klaus, omezují v podobě zbytečných intervencí přebujelé státy. Na straně druhé sílí volání částí západních společností po regulaci kapitálu a rovnoměrnější distribuci bohatství," připomíná politolog Jiří Pehe v komentáři pro deník Právo.

Právě v této atmosféře bude probíhat posledních pět set dní Václava Klause v úřadu prezidenta, které se začnou odpočítávat přesně za týden. „Klaus si ´liberálně´ přeje, aby se trhu státy nepletly do cesty, ale zároveň ´konzervativně´ stále víc vzývá národní stát a tradiční hodnoty. Možná nám vysvětlí, jak si renacionalizovaný stát, opírající se o ´tradiční hodnoty´, s nadnárodním kapitalismem poradí," ironicky podotýká Pehe.

Psali jsme:
Svět vyšel do ulic. ODS a Hrad: Anarchie, smrt demokracie
Lidi nejsou zboží, hanba Západu. Prahu zasáhne Světová revoluce

Domácí úklid by stejně závisel na globální neviditelné ruce trhu

Politolog vidí ale hlavní potíž v tom, že i kdyby pravicoví souputníci Klause v současné vládě našli vedle gest skutečnou vůli k úklidu v „mafiánském" kapitalismu našeho prý suverénního státu, jehož otcem je právě Klaus, bude výsledek nakonec stejně dost záviset na globální neviditelné ruce trhu.

Připomíná totiž, že žijeme v zemi, jejíž ekonomika je závislá na exportu montoven postavených na našem území nadnárodními korporacemi a na finančním zdraví bank, jejichž „matky" se nacházejí v zemích, nad nimiž se výhrůžně tyčí prsty ratingových agentur. Klausovy zásluhy o znovuzavedení stranické demokracie a tržního hospodářství tak mohou relativizovány ještě víc než dosud.

Svět při Klausově odchodu může připomínat kvas z roku 1968

Je to dáno především obrazem země, která je po 22 letech s Klausem prolezlá korupcí i mnoha dalšími sociálně-patologickými jevy. „Samostatnou kapitolou je namyšlený čecháčkovský provincialismus, k čemuž Klaus svým ´intelektuálním´ a politickým obskurantismem v posledních letech značně přispívá," poznamenává Pehe.

Podle politologa současný vývoj naznačuje, že až Klaus bude v březnu 2013 končit, může svět spíše připomínat kvas z roku 1968, v němž se odcházející prezident už bude jevit jako symbol éry, která dost neslavně skončila nejen u nás. „To také rozhodne o jeho případné politické budoucnosti, plánuje-li opravdu nějakou po zhruba osmi tisících dnech, které v té době bude mít za sebou v nejvyšších státních funkcích," domnívá se Pehe.

K věci:

Klaus vyzdvihl národní uvědomění a tradiční hodnoty

Národní stát není veteš, hlásá Klaus stejně jako TGM 

Klaus vyzval k razanci na severu. Rath: Ať vyrazí v tanku s Hájkem 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…