Roman potvrdil, že měl vazby na firmy kolem Škody. Nic ale nemohl ovlivňovat

17.10.2011 10:37

Dlouholetý generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman potvrdil Hospodářským novinám, že se angažoval ve firmách napojených na skupinu Appian, vlastníka plzeňské Škody. Jedná se o společnosti Arwick Investments z Britských Panenských ostrovů a The California Trust z Kajmanských ostrovů. Vztah Romana ke Škodě a Appianu proto začíná šetřit protikorupční policie.

Roman potvrdil, že měl vazby na firmy kolem Škody. Nic ale nemohl ovlivňovat

Martin Roman před příchodem do ČEZu vedl Škodu Plzeň a jako státní manažer ji připravoval k privatizaci. Firmy, ke kterým přiznal vazby, Škodu posléze zprostředkovaně ovládaly. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných deníkem MF Dnes.

Nikdy jsem nebyl vlastníkem ani ovládající osobou Appianu

Roman potvrdil, že měl vazby na zmíněných společnostech. Prý z nich ale odešel před nástupem do ČEZu. Firmy údajně neměly žádný vlastnický ani ovládající vztah ke Škodě.

„Všechny vazby se skupinami Škoda a Appian jsem přerušil před odchodem do ČEZ a bohužel netuším, kde se jejich právníci mohli dopustit jakých chyb a opomenutí. Požádal jsem je proto prostřednictvím Marka Čmejly o vysvětlení a obdržel jsem dokument potvrzující, že jsem nikdy nebyl vlastníkem ani ovládající osobou Appianu," řekl Roman v rozhovoru pro HN.

Dokumenty MfD ale ukazují na opak. V době přípravy privatizace Škody měl mít vazby na budoucího kupce. Roman byl posléze v čele ČEZu a zasedal i v dozorčí radě Českých drah. Obě státní firmy přitom uzavíraly mnohamiliardové obchody s již privatizovanou Škodou. Jednalo by se tedy o střet zájmů.

Více o ČEZu ZDE
Kauza Škoda Plzeň

MfD pracuje s dokumenty s pochybný původem a účelově interpretuje informace

„Během působení ve Škodě jsem měl vazby na společnosti, které jmenujete. Opustil jsem je před nástupem do ČEZ. Ty však neměly žádný vlastnický ani ovládající vztah ke Škodě. To ostatně dokládá i tvrzení MfD o tom, že Škodu nejméně do prosince 2005 vlastnil fond Appian," vysvětluje Roman HN.

Roman poukázal na to, že deník MF Dnes pracuje s dokumenty, jejichž původ odmítla uvést. Postupně také vytahuje další pasáže, které nejspíš účelově interpretuje.

Politici tvrdí, že o Romanově vazbě na Artwick a California Trust netušili. „Pan Roman se vždy vyjadřoval tak, že nemá žádné vazby směrem ke Škodě, k této struktuře. Pokud dnes uvádí něco jiného, je to opak toho, co dlouhodobě tvrdil v minulosti," řekl pro Hospodářské noviny Bohuslav Sobotka (ČSSD), který coby tehdejší ministr financí řídil privatizaci Škody.

MF Dnes pomáhá vytáhnout z ČEZ peníze pro dodavatele uhlí

Podle Romana se kampaň deníku MF Dnes snaží dotlačit ČEZ k tomu, aby vyhověl dodavateli uhlí a umožnil mu vydělat obrovskou sumu na úkor státu a ostatních akcionářů ČEZu. Takové informace prý získal od miliardáře Pavla Tykače, který ho o tom dopředu informoval.

„Kdyby ČEZ netrval na platnosti smlouvy o dodávkách uhlí z roku 2005 a akceptoval například cenu, kterou nabídl pan Tykač minulý týden Plzeňské teplárenské, tak by to za dobu trvání kontraktu znamenalo vyvedení téměř 200 miliard korun z ČEZu v jeho prospěch," vysvětluje Roman HN.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…