Demonstranti proti hamižnosti by se měli podívat sami na sebe

17.10.2011 10:47

Finanční a hospodářská krize i dluhy státních rozpočtů ve většině demokratických zemích vyvolávají podle komentátora MF Dnes Karla Steigerwalda otázku, zda propukla krize kapitalismu a dochází na slova Karla Marxe. Jde ale prý o to, že ti, co demonstrují proti hamižnosti, by měli pohlédnout sami na sebe a přiznat si, kdo volí politiky, kteří slibují co největší plýtvání.

Demonstranti proti hamižnosti by se měli podívat sami na sebe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Propukla už krize kapitalismu? Měl Karel Marx pravdu a vrací se na politické jeviště? To jsou podle komentátora MF Dnes Karla Steigerwalda otázky, které vyvolává finanční i hospodářská krize a dluhy státních rozpočtů ve většině demokratických států. Za pravdu by tomu mohly dát i demonstrace proti hamižnosti finančníků, bankéřů a politiků, které uplynulý víkend proběhly v 951 městech 82 zemí.

„Demonstranti, kteří se bouří proti hamižnosti, by měli pohlédnout sami na sebe: Kdo nutí vlády k mamutím veřejným výdajům a dluhům? Kdo volí politiky, kteří slibují co největší rozdávání a plýtvání? Kdo volí politiky, kteří tvrdí, že na to všechno mají občané nárok a právo? Kdo vyvíjí stálý tlak na vlády, aby z rozumné a lidskými ohledy motivované sociální sítě dělaly dokonalý korupční nástroj?" pálí Steigerwald jednu otázku za druhou.

Neomarxisté by politickou korupci voličů zavedli v totálním rozsahu

Podle komentátora se totiž už stalo běžným zvykem všech demokratických režimů, že jejich vlády korumpují voliče nejen rozdělováním vybraných daní, ale i pomocí obrovských vládních půjček, které před sebou hrnou v zoufalé naivitě, že to nějak dopadne a že problémy se splácením málem už nesplatitelných dluhů budou mít až příští vlády.

Z čarovné demagogie „sociálního státu" je jediné východisko: všeobecný krach. „A na onen všeobecný krach se nadšeně těší neomarxisté, či jak je dnes nazvat, aby tu politickou korupci voličů zavedli v totálním rozsahu," uvádí Steigerwald s tím, že by se měl najít politik, který upozorní na zadlužování a žití na úrovni, na kterou si společnost nevydělala.

Politici se chlubí, co rozdali. O zadlužené státní kase mlčí

„Zápas o takového politika probíhá, ale vítězí ti druzí, kteří říkají: Vy máte právo a my ho splníme! Matematika dluhů a splátek, jasná normální rodině, je v sociálním státě a v mamutích veřejných rozpočtech dokonale zatemněna nekonečnými výklady o právu, které si lid nedá vzít," upozorňuje komentátor.

Připomíná, jak sám Vladimír Špidla, skvěle honorovaný snílek, řekl jasně: „Zdroje jsou!" Neřekl však, že těmi zdroji myslí státní dluh. „Oživovat marxismus je nesmyslné. Stačí zavést pořádek do politické korupce. Nikdo o ní nemluví nahlas, všem se líbí. Politici se jí pochlubí: Zvýšili jsme důchody. Přidali jsme dětem. Neřeknou: V kase je mínus tisíc miliard," uzavírá Steigerwald svůj komentář.

K věci:

Profesor Valtr Komárek: Češi umí žít chudě, do ulic se nehrnou 

Sociolog Keller: Sen o oddlužení je nereálný. Banky by zkrachovaly 

Na Wall Street se demonstruje. Česká média to nezajímá 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: jih

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…