Žalobkyně zamítla stížnost úředníků obviněných v kauze Opencard

17.10.2011 11:59

Stíhání všech pěti úředníků pražského magistrátu kvůli projektu Opencard bude pokračovat. Žalobkyně zamítla jejich stížnosti, čtyřem mužům navíc rozšířila obvinění, sdělila agentuře ČTK městská státní zástupkyně v Praze Jana Hercegová. Policisté úředníky podezírají z toho, že v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která však nesplnila podmínky zadávací dokumentace.

Žalobkyně zamítla stížnost úředníků obviněných v kauze Opencard

"Dozorová státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze zamítla jako nedůvodné stížnosti všech pěti obviněných v případu mediálně označovaném jako Opencard," uvedla Hercegová. Čtyřem mužům navíc podle ní k obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku přibylo také stíhání kvůli porušování závazných pravidel hospodářského styku. Pátý úředník si obě tato obvinění vyslechl již na počátku.

Seyček z magistrátu zamířil do České televize

Policie podle médií stíhá bývalého šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka, který smlouvu s Haguess podepsal. Podezírá také vedoucího celého projektu Jiřího Chytila, Ladislava Kendíka, Miroslava Čadského a dalšího pracovníka odboru informatiky. Muži byli členy hodnotící komise, která firmu vybrala. Kriminalisté muže obvinili v srpnu.

Tři z obviněných jsou podle dřívějších informací serveru Novinky.cz stále zaměstnanci odboru informatiky pražského magistrátu, Čadský působí na odboru dopravy. Seyček po loňském odchodu z magistrátu zamířil do České televize a od 1. června tam šéfuje informačním technologiím.

Policisté začali projekt pražské karty Opencard prověřovat loni v únoru na základě trestního oznámení bývalé zastupitelky Jany Ryšlinkové.

Opencard stál do konce roku 2009 přes 800 milionů

Pražská karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. Projekt opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. V jeho počátcích uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle některých médií byly zakázky přidělovány stejným firmám napojeným na známé pražské podnikatele.

Projekt Opencard prověřilo několik auditů. Projekt je podle kritiků předražený, podle auditorů stál do konce roku 2009 přes 800 milionů. Nejvíce inkasovala firma Haguess, asi 320 milionů korun.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…