Hejtman Tesařík navštívil Brusel. Loboval za přerovské letiště

17.10.2011 13:59

Vedení Olomouckého kraje záleží na zachování přerovského letiště. Hejtman Martin Tesařík proto v Bruselu předal materiály zdůrazňující zásadní význam letiště pro region.

Hejtman Tesařík navštívil Brusel. Loboval za přerovské letiště
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní speciál

 Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík při své návštěvě Bruselu odevzdal eurokomisaři pro regionální politiku Johannesi Hahnovi dokumenty týkající se modernizace přerovského letiště.„Dokumenty, které hejtman předal eurokomisaři, se vztahují k souhlasu Evropské komise s financováním projektu na vybudování civilního letiště v Přerově z Regionálního operačního programu Střední Morava. Olomoucký kraj v nich poukazuje na významné socioekonomické přínosy pro celý region, zejména na zaměstnanost a větší zpřístupnění regionu potenciálním investorům," uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí kraje Ivo Heger.

Letiště dává práci asi tisícovce lidí

Dnes letiště zaměstnává zhruba tisícovku lidí. „To jsou samozřejmě i vojenští zaměstnanci a je tu také ještě spousta návazných míst, které jsou spojeny s různými službami pro letiště, a na zachování pracovních míst má kraj zájem," řekla pro Parlamentnílisty.cz vedoucí odboru strategického rozvoje Olomouckého kraje Michaela Pruknerová.

Podle ní je lokalita také velmi atraktivní pro různé investory a má svůj význam také z hlediska dopravní dostupnosti. „Kousek od letiště se nachází holešovická průmyslová zóna, která je největší na Střední Moravě. V Přerově se má začít budovat logistické centrum, bude tu kousek dálnice, takže jsou tu ideální předpoklady, aby tu letiště fungovalo. Vybudováním civilního letiště zde ale v žádném případě nevznikne třeba 500 nebo 1000 nových pracovních míst," doplnila Pruknerová s tím, že v tuto chvíli kraj čeká na stanovisko evropské komise.

Ta by se měla vyjádřit ještě letos. V případě, že evropská komise zhruba půlmiliardovou dotaci zamítne, budou se muset prostředky na modernizaci letiště najít v jiných dotačních programech nebo krajských rozpočtech. „Nepřipouštíme si ale, že bychom neuspěli. Pokud k tomu dojde, budeme to muset nějak řešit, ale já věřím, že uspějeme," dodala Pruknerová.

Armáda posuzuje dopady odchodu

Jestli dojde k modernizaci přerovského letiště tedy zatím není jasné. Zřejmé není ani to, zda armáda letiště opustí. Svůj odchod zvažuje údajně proto, že provoz vojenského letiště a dvaceti vrtulníků Mi-17 stojí miliardu korun ročně, což podle resortu obrany není výnosné „V tuto chvíli se pracuje na ekonomické a vojenské analýze využitelnosti vojenských letišť. Expertní skupina se zabývá i přerovským letištěm. Hotovo bude pravděpodobně za několik týdnů. Analýzu bude následně posuzovat vláda. Zatím žádné rozhodnutí týkající se přerovského letiště nepadlo," sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

Podle ředitele letiště Petra Poláška by měl provoz fungovat dál i po případném odchodu armády. „Bez armády by to bylo složitější, nicméně provoz bude fungovat dál. Jižní část je vojenská a severní je civilní. Tu máme pronajatou od armády. Pokud by došlo k jejímu odchodu, museli bychom některé věci upravit a změnit. Například by šlo o změny týkající se řízení letového provozu, což je ale řešitelná záležitost," prozradil ParlamentnímListům.cz ředitel Regionálního letiště Přerov a. s. Petr Polášek. Podle jeho slov by v nejbližší době měla být severní část letiště převedena pod Olomoucký kraj.

Letiště chce i Zlínský kraj a Přerov

Olomoucký kraj usiluje o zachování letiště v Přerově, na němž by měl za spolupráce armády a samospráv existovat smíšený provoz. Na záchraně letiště se kromě něj podílí také Zlínský kraj a statutární město Přerov. Samosprávy preferují možnost financovat část obnovy infrastruktury letiště z evropských zdrojů.

Podle mluvčího Olomouckého kraje Ivo Hegera byl hejtmanův pobyt v Bruselu součástí pracovní cesty hejtmanů na Open Days 2011. „V rámci Open Days 2011 se již tradičně otevírají dveře evropských institucí s cyklem seminářů a diskusních setkání," dodal Heger závěrem.

Více o Olomouckém kraji ZDE

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…