Velká vzpoura kriminálníků překažena. Za čtyři minuty chtěli ovládnout věznice

17.10.2011 22:55

Příslušníci Vězeňské služby spolu s pomocí policie překazili rozsáhlou vzpouru v několika věznicích. Začít měla na pražské Pankráci a celkem jich mělo být do deseti. Podle některých informací za celou akcí stáli odsouzení členové Berdychova gangu.

Velká vzpoura kriminálníků překažena. Za čtyři minuty chtěli ovládnout věznice
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Podle informací TV Prima organizovali vzpouru, která měla začít v pankrácké věznici v Praze, členové Berdychova gangu. Při raziích se našly i zbraně. Trestanci předpokládali, že věznice bude v jejich rukách do čtyř minut. Poté chtěli ovládnout velín, aby stráže nemohly zavolat o posily. Nakonec by se prý dostali až do zbrojnice, kde by nafasovali pistole, brokovnice nebo samopaly.

„Naším cílem je zjistit, kdo za tím stojí," řekl v ČT ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Prozatím nechtěl potvrdit ani vyvrátit souvislost s Berdychovým gangem. Musí se prý vyšetřit původce vzpoury, pak ale slíbil, že všechny informace zveřejní. „My samozřejmě veřejnost poté se vším seznámíme, dáme vše na stůl," sliboval ministr.

Související: Berdychův gang plánoval útěk z vězení. Vězeňská služba ale zasáhla


Cílem je podle jeho slov nejprve vyšetřovat, poté informovat. Nyní mohl potvrdit jen málo, například že byly zajištěny nebezpečné předměty, které si vězni připravili na pracovištích. „Ty předměty měly jednoznačně sloužit k násilí nebo k donucení příslušníků Vězeňské služby, aby udělali něco, co nechtěli," uvedl Pospíšil. Že by na místě byly i střelné zbraně, však nepotvrdil.

Vězeňská služba nakonec vzpouru překazila. „Odpověděli jsme řadou bezpečnostních opatření, mezi něž patří například důkladnější kontroly nebo posílení směn ve věznicích," popsala pro iDnes.cz mluvčí strážců věznic Markéta Prunerová.

Spolupracujících věznic bylo nejvíce deset

Pospíšil potvrdil, že rozsáhlá akce měla proběhnout ve více věznicích. Přesné číslo sice zatím nezná, ale podle něj šlo o méně než deset ohnisek. Všechna ale byla provázaná. „Bylo přijato více než osm opatření, která eliminovala nebezpečí," vypočítával ministr. Že by šlo ale o Berdychův gang, jak zněla původní informace, podle něj není jisté, neboť se celá situace ještě šetří.

Podle Pospíšila patří chvála Vězeňské službě, která útěk odhalila. Nepovažuje to sám moc za svůj vlastní úspěch, přestože tomuto rezortu šéfuje. „To nechám na posouzení vašich diváků," řekl Pospíšil tajemně v ČT.

Čtěte více:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…