A zase Havel. Už je jen břemeno manželky Dagmar, píše bulvár

18.10.2011 9:53

Oba bulvární deníky dnes pokračují v odhalování soukromí exprezidenta Václava Havla. Přesně tak, jak předpověděli nedávno pro ParlamentníListy.cz mediální experti, tedy že bulvár z manželů Havlových udělá seriál. Zatímco včera se hlavně deník Aha! zaobíral tím, že exprezident na svou ženu Dagmar převedl majetek za milióny, jako pokračování na dnes Blesk i Aha! připravily vysvětlení proč tomu tak je,

A zase Havel. Už je jen břemeno manželky Dagmar, píše bulvár
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Havlová

„Když může z něčeho bulvár udělat seriál, tak zcela jistě po tom rád šáhne. Havel a milenky, Havel a zdraví, Havel a majetek, a pak taky jeho narozeniny. Vždy táhne sex, krev a velké peníze," řekl včera ParlamentnímListům.cz mediální analytik Karel Hvížďala. Mediální odborník Milan Kruml pak zmínil, že mají nyní všeobecně média pocit, že když bude na titulní stránce Havel nebo Havlová, že to čtenáře zaujme. „Vždyť si uvědomme, že zvláště bulvár má taky problém s poklesem nákladu," poznamenal včera pro náš web Kruml.

O co nyní jde? Podle Aha! na konci září přenechal Václav Havel své manželce Dagmar polovinu statku ve Žďárci, kde trávil dětství. V pátek byla provedena změna vlastníka vily v pražských Střešovicích, kterou Havlovi už léta obývají. Teď vila za nejméně 60 milionů patří výhradně Dagmar Havlové.

Vše o Havlovi ZDE

„Je to pouze technický krok, ke kterému jsme se na radu právníků už dávno chystali," vysvětlila Dagmar pro Aha!.

Havel si ještě ponechal půlku Hrádečku

Havel si ovšem zajistil, aby měl na vilu takzvané věcné břemeno užívání. Má tak zajištěno, že může užívat nemovitost bez ohledu na jakékoli vlastnické změny. Zatím si bývalý prezident ponechal polovinu chalupy Hrádeček na Trutnovsku, kam jezdí relaxovat. Druhá půlka připadla Dagmar Havlové už před šesti lety. Cena historického domu se odhaduje na 20 milionů.

Deník Aha! včera také uvedl, že si Dagmar nedávno koupila a zrekonstruovala vilu v pražských Dejvicích, - Šárecké ulici. Cena domu se teď odhaduje na 40 milionů. Dohromady tedy teď Havlové patří nemovitosti za téměř 130 milionů korun. A právě k vile v Šárecké ulici Aha! připsalo, že bývalá první dáma ji bude s největší pravděpodobností pronajímat.

Psali jsme:

Dagmar Havlová se pakuje na Havlovi. Expert: Co je komu do toho?
Havel přepsal nemovitosti za miliony na manželku Dagmar

„Jak se stal Havel pro Dášu břemenem" pak poutá dnes Blesk na další pokračování tématu "Havlovi a jejich majetek".

„Působí to na mne tak, že Václav Havel chtěl zajistit Dáše právní jistotu, že o ten majetek za žádných okolností nepřijde. Třeba kdyby se později objevil dědic, který doposud není známý," reagoval na otázku Blesku, proč Dagmar udělala z Václava věcné břemeno právník Jan Černý.

"Exprezident sice oficiálně nemá potomky... „No, ale my to s jistotou nevíme," připomněl pro deník dále Černý. Dagmar se podle něj naopak nemusí obávat, že by ji o dědictví mohl připravit Jaromír Havel, který pro bulvár jen před pár dny prohlásil, že je exprezidentův bratr. Manželka má totiž  - stejně jako děti - jako případná dědička přednost.

Dalším důvodem převodů mohla být podle právníka snaha Dagmar Havlové zaopatřit svou dceru z předchozího manželství Ninu.  „Tím, že Václav Havel převedl nemovitosti do vlastnictví manželky, nastala situace, že kdyby se s Dášou něco stalo, tak by Nina dědila polovinu," dodal advokát a upozornil na situaci, kdy spisovatelka Irena Obermannová nedávno označila Havla za svého milence a to Dagmar údajně nenesla zrovna nejlépe.

Já tě tady, Vašku, už nechci...

„Milý Václave, já už s tebou dál nebudu a v téhle vile tě nechci," upozornil Černý na to, že choť exprezidenta klidně může v budoucnu právě tohle říct a to nejenom v souvislosti s příběhem Obermannové.

Aha! dnes k tématu připsalo, že Václav Havel chtěl svou choť tím, že na ní přepíše majetek, vlastně ochránit. A to proto, aby nebyla v budoucnu zatížena břemenem případného dědického řízení. „U vypořádání dědictví můžete mít obrovský souhrn majetku, jako je v případě Havlových. Někdy se takové případy táhnou několik měsíců, někdy klidně deset let, hlavně pokud mezi dědici probíhají nějaké neshody," řekl pro Aha! advokát Jan Steiner.

Podle něj je totiž otázkou, než by se dědictví vyřídilo, zda by měla Havlová kam složit hlavu, neboť do závěti by se vztahovala i vila v Dělostřelecké ulici, kde nyní s manželem bydlí. Exprezident tak chtěl převodem majetku jen prý všem podobným nepříjemnostem zabránit.

Nakonec Aha! připsalo, že dejvický dům v Šárecké ulici, který Havlové také patří,  už obývá její dcera Nina s manželem, a dětmi Sofií a Stellou.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…