Do stavby nových čističek se loni investovalo 9 miliard

18.10.2011 12:53

Minulý rok se na čištění odpadních vod vynaložilo přes devět miliard korun. Jedná se o dvě pětiny z celkového množství 22,6 miliard, které se dávají na ochranu životního prostředí. Firmy šetřily na dlouhodobých investicích do ochrany přírody, ale vzrostly jim náklady na provoz související s ochranou přírody.

Do stavby nových čističek se loni investovalo 9 miliard

Z údajů Českého statistického úřadu také vyplývá, že loni výrazně stouply investice do nových čističek. Tvořily tak nejvyšší podíl všech investic do ochrany přírody. Informuje server iDnes.cz.

Nárůst investic nejspíš způsobilo napojování kanalizací na čistírny

„Tento nárůst s největší pravděpodobností způsobila povinnost obcí s více než dvěma tisíci obyvateli napojit kanalizaci na čistírnu odpadních vod," tvrdí statistička Eva Kožoušková. Více jak polovina peněz přitom pocházel ze státního rozpočtu, pětina byla pokryta dotacemi ze zahraničí a evropskými granty.

Ve srovnání s rokem 2009 se do ochrany životního prostředí investovalo o tři procenta méně. Přibylo sice peněz ze státního rozpočtu, ale investice firem klesly až o pět miliard. Podle serveru iDnes.cz až o pět miliard.

Firmy vynaložily větší množství peněz do provozních výdajů

Vedle úpravy vody bylo nejvíce peněz investováno také do ochrany ovzduší a nakládání s odpady. Do obou se vložilo po 3,6 miliardách korun.

Údaje o investicích do ochrany přírody sledují statistici od roku 2003. Každý rok se tyto investice v České republice pohybují kolem 20 miliard korun.

Minulý rok soukromé společnosti šetřily na dlouhodobých investicích do životního prostředí. Vzrostly jim ale provozní výdaje související s ochranou přírody. Loni celkem činily 54 miliard korun, 44 z toho zaplatil podnikatelský sektor. Dvě třetiny všech provozních výdajů šlo na nakládání s odpady, téměř 35 miliard.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…