Zabránili jste katastrofě, děkuje Zimola záchranářům. U Dvořiště mohly zemřít desítky lidí

18.10.2011 13:31

Páteční málem velmi tragická dopravní nehoda autobusu plného lidí u Dolního Dvořiště, který narazil do sníženého profilu podjezdu a utrhla se mu střecha, se naštěstí obešla bez obětí na životech. Svůj kus zásluh na tom mají i záchranáři, kteří odvedli profesionální práci, což ocenili i představitelé Jihočeského kraje.

Zabránili jste katastrofě, děkuje Zimola záchranářům. U Dvořiště mohly zemřít desítky lidí

 Na místě bylo 44 lidí, z nichž 10 utrpělo vážná zranění, dalších osm středně těžká a ostatní lehká či téměř žádná.

"Rozhodně je na místě poděkovat všem složkám IZS, českým i rakouským, Zdravotnické záchranné službě, hasičům, policii, lékařům a zdravotnickému personálu nemocnic Český Krumlov a České Budějovice za obětavou a naprosto perfektní práci. Dnes se v souvislosti se zdravotnictvím a IZS mluví spíše o penězích, ale je potěšitelné zjištění, že v jihočeských organizacích se člověk nevytratil," ohodnotil zásah jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Nehoda se obešla bez úmrtí

On i jeho náměstkyně pro zdravotnictví Ivana Stráská (ČSSD) ocenili rychlost a perfektní přístup všech záchranářů ke zraněným i těm, kteří vyvázli bez zranění nebo s oděrkami. Těch bylo méně, nicméně nikdo nezemřel.

"A ačkoli mrzí i ta neopodstatněná poznámka o pozdním příjezdu ZZS, lze ji přičíst nervozitě a šoku po nehodě. Minuty jsou pak skutečně velmi dlouhé," podotkl hejtman.

Více o Jihočeském kraji ZDE

Právě vedoucí zájezdu rakouského autobusu si stěžoval, že záchranáři přijeli pozdě. Podle všech dokumentů i záznamů. Byli první záchranáři na místě za sedm minut, což je s ohledem na odlehlost lokality, kde se to stalo, více než dobrý čas. I podle psychologů se pak stává, že lidem v šoku se zdá pět minut jako půl hodina.

Simulovaná nehoda přinesla ovoce

"Před necelým rokem v Českých Velenicích proběhlo společné cvičení jihočeských a rakouských složek IZS. Simulovaná havárie autobusu, zásah hasičů, ošetření a odvoz raněných do nemocnic na obou stranách hranice. Ale tady se ukázalo, že "těžko na cvičišti, lehko v boji" má své opodstatnění. Ovšem poznatky ze cvičení byly nyní využity. Snad to pomohlo k perfektnosti celého zásahu," uvedla náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Vedení kraje slibuje, že bude i nadále bojovat za to, aby ani lékaři na záchrance, v nemocnici, ani policisté či hasiči nebyli nadále "šikanováni" vládními reformami, tím demotivováni a někteří zvažují odchod. Nyní se ukázalo, že v Jihočeském kraji, který je druhým největších v ČR, je současný stav lidí ve všech složkách tak akorát na únosné hranici a není možné, aby další odešli.

I sám ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý, který je předsedou Asociace záchranných služeb ČR ví, jak obtížně se získávají peníze pro provoz ZZS. Nedávno s krajem na poslední chvíli vyřešili hrozbu omezení služeb na záchrankách v některých městech v kraji, a to jen proto, že lékaři sloužící služby na záchrance, kteří jsou externími pracovníky a běžně pracují třeba v nemocnici, chtěli logicky zvýšit hodinovou mzdu. To se následně podařilo. Jak bude situace vypadat dál, v příštím roce a dalších letech, se nyní nikdo neodvažuje hodnotit.

Více:

Záchranáři by měli dostávat odstupné. Pracuje na tom Heger

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…