Nejsme zboží ze sekáče. Všechno nám berou, zvedli hlas důchodci

31.10.2011 4:43

PŘÍBĚH "Nejlepším receptem proti stáří je aktivita," řekl pro ParlamentníListy.cz senior, dvaaosmdesátiletý Luboš Pásek z Ostravy, který je nejlepším příkladem pro své vrstevníky. I ve svém věku pracuje aktivně v koordinační radě Moravskoslezského kraje seniorů, sleduje politické dění ve státě a snaží se pomáhat druhým.

Nejsme zboží ze sekáče. Všechno nám berou, zvedli hlas důchodci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

"Scházíme se a vyměňujeme si zkušenosti se všemi organizacemi, které mají na starosti seniory. Organizujeme různé akce, besedy v klubu Atlantik například s představiteli města, kraje, se zajímavými sportovci, literáty, malíři, tak abychom byli pořád v kontaktu s tím co se u nás ve městě děje," řekl pro ParlamentníListy.cz, a dodal: "Být seniorem neznamená být nějakým second handem společnosti. Abychom nebyli přezírání, tak jsme vytvořili před osmi lety poradní sboru primátora města Ostravy. I když se nedějí žádné zázraky, přece jenom se o nás ví. Pokud byla příležitost, dávali jsme i podněty, které přispěly k lepšímu životu ve stáří. Oceňujeme například, že my senioři starší 70 let máme v dopravních prostředcích zdarma jízdné, což není v každém městě samozřejmostí. Také můžeme využít zvýhodněné vstupné do divadla nebo na koncerty. Naše důchody jsou přece jenom dost limitovány a valorizace žádný zázrak není. Takže těžko můžeme dát za vstupenku 800 nebo 1000 korun. Na vzájemných setkáních se snažíme vyměňovat si zkušenosti a jeden druhému pomáhat," říká Lubomír Pásek, jehož celoživotní zálibou byl sáňkařský sport.

Baníkovec na saních

I když s úsměvem tvrdí, že je tady trošku přesčas, jedním dechem dodává, že pořád dělá předsedu saní TJ Baníku Ostrava. "Teď jsme byli na mistrovství republiky kolečkových saní ve Smržovce a v zimě tam pojedu samozřejmě znovu. Už sice neběhám, ale jen chodím a dole v šatně už mám i berlu. Fakt je ten, že dokud to ještě jde, musí člověk ty potíže překonat. To víte, pohyblivost kloubů už je menší, ale dokud nám to v té hlavě myslí, ještě nejsme na odpis," říká s humorem sobě vlastním.

Více příběhů ZDE

Těší ho, že o akce, které spolupořádá, je mezi seniory zájem. "Senioři chodí zejména na akce, které mají širší dosah, ať už je to doprava nebo sport. Velký zájem je vždy o besedy se sportovci, s primátorem, nebo hejtmanem. A samozřejmě, že nechybí pokaždé plno různých připomínek a dotazů. Oblíbená je také bezplatná poradna, kde senioři dostanou zdarma informace z právní, sociální a bytové oblasti. Ta ve věžové budově naproti ostravské radnici funguje už čtyři roky," řekl Luboš Pásek, který se může pochlubit také 50 lety trenérské práce s mládeží.

Zázraky se nedějí

Současná vládní garnitura podle něj značně okleštila výhody, které důchodci měli. "Podívejte se jak dlouho trvá důchodová reforma, která v té podobě, v jaké je, pořád jen vyvolává další a další dotazy. Omezeny byly sociální výhody, zdravotní pomůcky. Zázraky se nedějí, spíš mám pocit, že nám chtějí omezit i to málo, co ještě zbylo," říká Lubomír Pásek.

Podle Pavla Duží, který vystřídal Lubomíra Páska ve funkci předsedy městské rady seniorů, je to ještě řečeno příliš diplomaticky.

"Nejedná se o žádné výhody pro seniory, ale skryté nevýhody a omezení. To jen zvyšuje počet lidí, kteří se dostávají do pasti chudoby. Vidíte, jak rostou ceny v obchodech a naopak tomu vůbec neodpovídá valorizace důchodů, která téměř neprobíhá. A to je ta propast, která se pro nás pořád zhoršuje," uvedl Duží pro ParlamentníListy.cz.

Podle náměstka primátora města Ostravy Martina Štěpánka (ODS) je ve městě z 306 tisíc obyvatel čtvrtina seniorů starších 60 let, a to celkem 75 tisíc.

Třetina populace seniorů. "Hudba" budoucnosti

"Podle našich propočtů bude v Ostravě v roce 2050 seniorů jedna třetina. Vloni jsme měli poprvé ve městě více seniorů, než dětí do 15 let. I proto se programům pro seniory věnujeme a zapojili jsme se i do národního programu přípravy stárnutí. V Ostravě máme celkem 52 poskytovatelů sociálních služeb. Z toho je 11 poskytovatelů pečovatelských služeb a 19 domů pro seniory. Snažíme se na základě analýz hledat vhodné podmínky pro bydlení seniorů nebo malometrážní byty s nízkým nájemným a rekonstruovat také domy s pečovatelskou službou," uvedl Štěpánek.

Čtěte více:
ČSSD apeluje na vládu, aby stávající podobu vládní reformy penzí nespouštěla
Snížení penzí lze obejít trikem s předčasným důchodem
Taková nenávist. "Prasata v žitě" nemohou Kalouska vystát
O důchodové reformě by se mělo rozhodnout referendem, volá Facebook 
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…