Výstavba dalších bloků Temelína se protáhne kvůli povolovacím řízením

19.10.2011 10:58

V České republice by se mělo během padesáti let postavit 18 nových jaderných reaktorů. Podle Hospodářských novin je to ale neproveditelné vzhledem ke způsobu schvalovacích řízení.

Výstavba dalších bloků Temelína se protáhne kvůli povolovacím řízením

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš tvrdí, že výstavba reaktorů je nereálná. Připomněl, že tolik zařízení Česko nejspíš ani nepotřebuje. A problémy prý budou i s dostavbou dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín.

„Se současným systémem povolovacích řízení nemůžeme počítat s tím, že by se s výstavbou dalších bloků Temelína začalo před rokem 2020," vysvětluje Matyáš HN.

S osmnácti novými reaktory počítá aktualizovaná verze Státní energetické koncepce.

Odpůrci Temelína se můžou odvolávat donekonečna

Průtahy při schvalování jsou velkým rizikem pro dostavbu Temelína. Dokazuje to analýza od vládního zmocněnce pro jeho dostavbu Václava Bartušky. „Není to stanovena žádná časová hranice, odpůrci se tak můžou odvolávat a podávat připomínky téměř donekonečna," varuje.

„Uložili jsme odpovědným resortům, aby identifikovaly slabá místa ve smyslu průchodnosti povolovacího řízení," vysvětlil premiér Petr Nečas (ODS).

V ohrožení i jiné projekty. Zastavena stavba plynové elektrárny

Problémy nejspíš nastanou i při výstavbě dalších větších zdrojů energie. Společnost RWE nedávno definitivně vzdala výstavbu plynové elektrárny v Čelákovicích, která se nepřiměřeně protáhla kvůli protestům místních obyvatel. Se současnými cenami plynu by byla elektrárna nerentabilní.

Společnost ČEZ se zase snaží prosadit přestavbu uhelné elektrárny v Prunéřově. „S přípravou dokumentů trvá celý proces již více než tři roky," řekl HN mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. „Určitě bychom uvítali, kdyby byly v řízení stanoveny časové lhůta a jasný časový rámec," dodal.

Ekologové a zástupci občanských sdružení si ovšem současný stav pochvalují. Vinu svalují na energetické společnosti. „Úřady neberou veřejné připomínkovací řízení jako potřebnou zpětnou vazbu, ale spíše jako nutné zlo. Odpovídá tomu pak i kvalita vyřizování připomínek na následná odvolání ze strany veřejnosti," objasňuje Jan Šrytr z Ekologického právního servisu.

Problém je v technologiích používaných v elektrárnách

Hospodářské noviny upozorňují, že se připravuje několik návrhů na omezení připomínek veřejnosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu uvažuje o zákoně, který by urychlil vyvlastnění potřebných pozemků.

Ekologové ale ukazují spíše na problém technologií, které by se v elektrárnách měly používat.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…