Besser vyhověl investorovi: Sklepy u Národní způli památkou

19.10.2011 13:41

Ministr kultury Jiří Besser prohlásil za kulturní památku pouze část gotických sklepů u pražské Národní třídy. Takový rozsah požadoval investor, který chce v místě postavit multifunkční stavbu Copa centrum. Zachována ale i tak bude jejich větší část poblíž obchodního domu. ČTK to řekl šéf pražských památkářů Jan Kněžínek. Ministerstvo prohlásilo celé sklepy památkou již na přelomu roku, Besser rozhodnutí zrušil a věc vrátil k novému řízení.

Besser vyhověl investorovi: Sklepy u Národní způli památkou
Foto: red
Popisek: Jiří Besser

Kolem aktivity ministra Bessera v souvislosti s gotickými sklepy nedaleko Národní třídy se hlavně v létě strhla mediální lavina.  Jde o to, že se na místě buduje multifunkční projekt Copa centrum, ale stavebníci na místě vybagrovali zachovalé středověké sklepy, což je v rámci této části Prahy historický unikát.

Velmi rozhořčeně na to pak reagovali někteří památkáři a historikové umění. Podle nich tak Besser rozhodl o zrušení památkové ochrany proto, aby se uvolnily ruce současným stavebním investorům. Když však nechá laicky řečeno vše „zabagrovat", zůstane zde podle nich jen totálně zdevastované torzo.

„To je skandální rozhodnutí. Pan ministr Besser je ministrem kultury, proto by se měl snažit hájit zájmy kultury a ochrany památek. Já jeho kroky sleduji s naprostým zděšením," zmínil k tomu například historik umění a ředitel Ústavu pro dějiny umění Jan Royt.

Už se to odstraní navždy

„Když něco podobného zbouráme či se to zdevastuje, tak se to odstraní navždy. Když někdo chce stavět na území památkové rezervace, jakou je historické centrum města Prahy, tak musí počítat s tím, že se bude muset velmi ohleduplně chovat ke všemu, co s historickou identitou toho místa souvisí," uvedl také Royt.

Vedoucí archeologického odboru Národního památkové ústavu Jaroslav Podliska pak varoval, že část těchto sklepů je nyní po průzkumu zcela nebo téměř obnažena a proto do lokality prší a zatéká.

„Ta jednání kolem toho se asi povedou hodně dlouho, takže během zimy to tam zamrzne," zdůraznil Podliska pak před časem pro deník Právo s tím, že má dojem, že se tu hraje o čas a investor a majitel pozemku nedělá nic pro zabezpečení této památky.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…