"Člověk by se měl umět o sebe postarat i sám", říká k reformě zdravotní sestra

20.10.2011 18:20

Co všechno se změní? Co za nás budou platit pojišťovny a za co si budeme muset připlatit my? Nejen na tyto otázky se pokusí odpovědět další díl pořadu Suma sumárum. Skutečné příběhy přivedou diváky do domova důchodců, ale i za Petrou Černockou. Odborníci vysvětlí, co znamená standard a nadstandard, na co se peníze vybrané navíc budou používat a jaké zásadní změny reforma přinese.

"Člověk by se měl umět o sebe postarat i sám", říká k reformě zdravotní sestra

Svoje postřehy k tématice, jež hýbe společností i politkou bezmála rok - tedy připravované zdravotnické refromě - nezapomenou opět vyjádřit i děti a známé osobnosti. A proč je zrovna zdravotní reforma jednou z nejsložitějších, se pokusí ozřejmit i známý ekonom Tomáš Sedláček.

SLEDUJEME téma: zdravotnická reforma

Kdo by neznal bolest? Jsou dny, kdy jsme bez ohledu na věk, rozlámaní všichni. Dříve nebo později nás ovšem dožene opravdová vtíravá a omezující bolest zad, kloubů a hned třeba více najednou. Všechny nás přepadne strach a bereme útokem lékárny. Většinou jen oddálíme bolest nemocného kloubu.
Je to stejné, jako u auta, jenže tam je náhradní díl většinou brzy k mání. Když vás začne bolet kyčelní kloub, víte, že žádný rychlý servis nepomůže...
Příběh zdravotní sestřičky z pořadu Suma sumárum je podobný možná právě tomu vašemu... Je plný bolesti, nejen té tělesné.  

Bezesné noci

„Co tě nezabije, to tě posílí," říká pracující důchodkyně, paní Jana, zdravotní sestřička v domově pro seniory v Praze v Bohnicích. „ Osud se se mnou nemazlil, před dvěma lety mi zemřel dvaadvacetiletý syn, byl postižený a potřeboval moji péči, před rokem jsem ovdověla," říká Jana a má slzičky na krajíčku, „ale co jsem mohla dělat? Musela jsem žít dál. K tomu všemu mě ukrutně rozbolela kyčel, věděla jsem, že to přijde, vždy jsem své potřeby odkládala, rodina byla na prvním místě.... 

Čtěte také:

„Nespala jsem a jedla prášky na bolesti, nepomáhalo vůbec nic. Protože jsem zůstala na byt sama, musela jsem platit nájem, energie, představa nemocenské mě děsila." Jenže už nemohla dál a šla k lékaři. „Musíte jít na operaci, pravil můj ošetřující lékař a já jsem probrečela noc. Kde na to vezmu? kladla jsem si otázku a stále jsem pracovala na směny v léčebně. Viděla jsem, jak lidé dopadají, když výměnu kyčelního kloubu nepodstoupí. Zůstávají ležet v bolestech, upoutaní na lůžko."

Uskromní se, ale chce chodit. Peníze proto odkládala do hrníčku

„Když jsem už bez berlí neudělala ani krok, vyčerpání i rady mých spolupracovníků zlomily moje obavy ze zákroku. Uskromním se, ale budu chodit. Začala jsem si do hrníčku odkládat peníze z každé výplaty a objednala se na operaci. Za půl roku jsem přišla na řadu, bylo mi jedno, jaký kloub mi dají, hlavně když budu chodit a pracovat. V nemocnici jsem se přitom dozvěděla, že je možné si dokonce vybrat z několika druhů kloubů, jako v obchodě. Ale nakonec mi pan doktor řekl, že ten co dostanu, je ten správný, a tak jsem nic víc neřešila. Po pár dnech v nemocnici, jsem musela ještě na rehabilitační oddělení, kde jsem ovšem nemohla být dlouho, každý den bych musela platit tisíc korun a to nevím, kde bych na to vzala," svěřuje se i pro ParlamentníListy.cz paní Jana.

Čtěte také:

Přiznává, že je smířena s tím, že by péči potřebovala zřejmě ještě obsáhlejší, ale nemá na ni dostatek prostředků

„Na péči, kterou bych potřebovala, jsem prostě neměla peníze. Jít prosit někoho o půjčku, nebo splácet drahý kloub, který bych třeba mohla dostat, by znamenalo cestudo banky a vzít si půjčku... a tu by mně stejně nedali," vzpomíná sestřička Jana na zlé období života, kdy si musela pomoci jen a jen sama.

Čtěte také:

Po návratu domů z nemocnice znala proto alespoň všechny cviky, které každý den musela několikrát cvičit. "Brečela jsem kousala si prsty do krve, jen abych se rozhýbala.. , často jsem si říkala, pro koho tady jsem? Pak se ale chmury rozptýlily a ozvaly se mi kamarádky.. To mě posílilo, když jsem za půl roku po operaci znovu nastoupila do práce, měla jsme pocit vítězství. Dokázala jsem to," radovala se pár měsíců poté.

Vymění a byt, aby měla na druhou operaci

Mohlo by to skončit jako pohádka. Jenže se Janě po nějaké době ozvala bolest i ve druhé noze.

SLEDUJEME téma: SUMA SUMARUM

„ Už je to tak, směje se Jana u lůžka babičky, která čeká na její péči, jako každý den. Mám artrózu i ve druhé kyčli. Ta vyměněná, o té už vůbec nevím. Za to vím, že budu muset na další operaci. Přemýšlela jsem, co udělám, syn i manžel umřeli, velký byt je pro mě vlastně břemeno, budu ho muset prodat. No a tak si s uspořených peněz možná tentokrát připlatím na své zdraví. Na kloub, co mi vydrží až do smrti," svěřuje se v 19. díle pořadu Suma sumarum paní Jana. Jelikož musí užívat také poměrně velké množství léků, které jsou drahé, těší se, že jí peníze z prodeje bytu, až nebude moci pracovat, poslouží i na přilepšenou k důchodu.
"Člověk by se měl dívat do budoucna a trochu se o sebe starat sám, po té první operaci a živoření doma, to už vím, moc dobře," uzavírá příběh, který bude provázet čtvrteční vysílání pořadu o zvládnutí fianncí, paní Jana. Kdo chce vědět více, stačí zapnout televizi ve čtvrtek na ČT 1 ve 21 hod..Mimo jiné tam bude odpovídat na nejčastější otázky mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Ty přínáší ParlamentníListy.cz níže.

Jak zjistím, kolik za mě už pojišťovna za lékaře zaplatila?

Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění, v platném znění, vedou zdravotní pojišťovny osobní účet pojištěnce jako přehled výdajů na zdravotní péči poskytnutou tomuto pojištěnci a zaplacených regulačních poplatků a započitatelných doplatků za částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely. Na vyžádání pojištěnce je příslušná zdravotní pojišťovna povinna písemně bezplatně a bez zbytečného odkladu poskytnout jedenkrát ročně formou výpisu z osobního účtu údaje o zdravotní péči uhrazené za tohoto pojištěnce v období posledních 12 měsíců včetně zaplacených regulačních poplatků a započitatelných doplatků za částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely za toto období.

Když zjistím, že lékař na mě vykazoval neprovedené výkony, co mám dělat?

Pokud se pojištěnec domnívá, že z osobního účtu zjistil vykázání neprovedených výkonů, má právo podílet se na kontrole poskytnuté zdravotní péče hrazené zdravotním pojištění tak, že se obrátí na příslušnou zdravotní pojišťovnu a předloží jí pokud možno relevantní důkaz o tom, že vykázaná zdravotní péče mu nebyla, resp. nemohla být poskytnuta např. proto, že v uvedené době byl prokazatelně na dovolené (zahraniční dovolené) a pobýval na jiném místě, než je působiště vykazujícího zdravotnického zařízení. Zdravotní pojišťovny kontrolují v souladu s ust. § 42 zákona využívání a poskytování zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění a využívají k tomu nástoje, uvedené v tomto zákonném ustanovení.

Jak se zvedne poplatek za pobyt v nemocnici? Lze se nějak pojistit, abychom ho nemuseli platit?

Podle novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky a podepsal prezident republiky a která by měla nabýt účinnosti k 1. 12. 2011, bude regulační poplatek za každý den, ve kterém je poskytována ústavní péče, komplexní lázeňská péče nebo ústavní péče v dětských odborných léčebnách a ozdravovnách činit 100 Kč, a to s výjimkami, které jsou uvedeny v současně platném znění zákona, § 16a odst 2 a 4. Ministerstvo zdravotnictví není kompetentní se vyjádřit k tomu, zda některé komerční pojišťovny budou poskytovat produkt „pojišťující neplacení regulačních poplatků za hospitalizaci", neboť dohled nad komerčními pojišťovnami má Česká národní banka.


Čtěte také:

Na to, co všechno lékař musí říct pacientovi o jeho zdravotním stavu a co dělat, když nechce tuto informaci dát, pořad přinese informace také.

 Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…