Bez souhlasu soudu nelze umístit člověka do ústavu, rozhodl ombudsman

19.10.2011 20:48

Od teď už o umístění člověka zbaveného svéprávnosti do ústavu nebudou rozhodovat pouze opatrovníci. Ombudsman Pavel Varvařovský zavedl, že tento krok budeme muset schválit i soud. „Umístění do zařízení se zvláštním režimem znamená zásah do práva svobody pobytu a pohybu,“ odůvodňuje Varvařovský svoje rozhodnutí.

Bez souhlasu soudu nelze umístit člověka do ústavu, rozhodl ombudsman

„Ještě předtím, než dojde k uzavření smlouvy mezi zařízením a opatrovníkem, musí takové umístění schválit soud. Považuji přitom za samozřejmé, že se soud seznámí s důvody, proč je umístění do zařízení navrhováno, a zjistí i názor opatrovníka," vysvětlil podrobněji změnu Varvařovský pro iDnes.cz.

Do ústavu kvůli rehabilitaci

Impulsem pro jeho rozhodnutí byla stížnost Jaroslava Červenky, kterého jeho opatrovník v únoru umístil do domova se zvláštním režim pouze kvůli rehabilitacím.

„Následně uzavřel smlouvu o pobytu s ředitelem ústavu. Červenka o jednání nevěděl a nezúčastnil se ho, přestože je schopný plně chápat smysl smlouvy. Jedinými důvody Červenkova nuceného pobytu v ústavu byla domněnka opatrovníka, že není schopen žít sám ve svém bytě, a skutečnost, že ho soud zbavil způsobilosti k právním úkonům," uvedla právnička Ligy lidských práv a Centra advokacie duševně postižených Barbora Rittichová.

Policie to neřešila

Červenka si to nenechal líbit a obrátil se na policii a opatrovnický soud. Nikdo se ale jeho případem nechtěl zabývat. Zastání našel až u ombudsmana, který vynesl průlomový verdikt. „Dosud totiž nebyly speciálním řízením upraveny situace, kdy může být osoba omezená nebo zbavená způsobilosti k právním úkonům držena v takovém ústavu proti své vůli," vysvětlila Rittichová.

Čtěte více:
Ombudsman chce, aby sirotci dostali důchod i po mladých rodičích
Ombudsman Varvařovský: Zachraňme lázně Kyselka 
Na politiky bububu funguje, říká ombudsman 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…