Expert Světové banky: Dluhy zaplatí lidé. Něco by za to měli chtít

19.10.2011 21:34

Svět prochází vlnami protestů proti finančníkům a politikům. Lidé jsou nespokojení a bojí se budoucnosti. Ekonom Tomáš Prouza, expert Světové banky pro oblast finančních služeb, přišel o tématu diskutovat do pořadu Hyde Park.

Expert Světové banky: Dluhy zaplatí lidé. Něco by za to měli chtít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Lidé obviňují z problémů hlavně banky. „Bez bank se dneska neobejdeme. Na nich stojí každodenní fungování všech a není žádné řešení nechat všechny banky padnout. Problém byl, že politici jim dávaly peníze, ale nic za to nechtěli,“ vysvětlil Prouza, proč vlády nenechaly velké finanční domy padnout.

Přestala platit historická smlouva

Zároveň někteří navrhují, že bychom měli upustit od dnešního systému. Ale podle Prouzy to není možné a těžko lze finanční problémy řešit jinak než tím, že dluhy zaplatí občané. „Ano, daňoví poplatníci to musí zaplatit, ale musí za to také chtít od politiků, aby se chovali zodpovědně a něco dělali,“ uvedl.

K tématu:
Okamura: Ať Řecko padne na hubu

Největší otazníky se samozřejmě točí kolem ekonomiky USA. Tam jsou obrovským problémem hypotéky a to, že neexistuje řešení pro špatnou situaci v bydlení. Banky domy zabavují, ale nestarají se o ně, čímž vznikají celé vybydlené čtvrti plné chátrajících domů.

Psali jsme:
Lidi nejsou zboží, hanba Západu. Prahu zasáhne Světová revoluce

„Legitimní je to, co si lidé zvolili. Přestala ale fungovat historická společenská smlouva. Najednou nestačí tvrdě pracovat, jak tomu bylo v USA zvykem,“ říká Prouza. Není prý ale pravda, že by ve světě klesala reálná produkce. Naopak chceme mnohem více a navíc lidé utrácejí za zábavu, což dříve neexistovalo.

Musíme narovnat pravidla 

Důležité podle Prouzy je, aby se narovnala pravidla pro všechny a nebylo možné, aby chudší byli zdaněni více než bohatí. Také by se měl změnit systém, který v podstatě netrestá zodpovědné, vysoce postavené bankéře. „Zaplatí to bohužel zase ti lidé dole. Ti, kteří podepisovali smlouvy podle předepsané metodiky. Ti dnes přicházejí o místa. Nejvýše postavení o místa nepřicházejí, dokud jsou spokojení jejich akcionáři,“ tvrdí Prouza.

Související:
Svět vyšel do ulic. ODS a Hrad: Anarchie, smrt demokracie

Podle ekonoma nikdo nevěřil tomu, že protesty na Wall Street zajdou tak daleko. Všichni se bojí budoucnosti, on situaci mírní. „Nemyslím, že to bude tak brutální,“ říká. A rozhodně se staví proti slepému obviňování Evropské unie – všechno je o tom, kdo nás v EU zastupuje. „Politici neumí vyjednávat, neumí tvořit koalice a neumí hájit naše národní zájmy v Bruselu,“ vyjmenoval Prouza.

Čtěte:

  • Profesorka Dvořáková má strach: Lidé vyjdou do ulic. A bude to zlé
  • Odbory mají "arogantní vlády" plné zuby. Generální stávka je ve vzduchu
  • Nový Alláh nebo Hitler? Špatná nálada ve společnosti tomu nahrává
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: joh

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

    12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

    „Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…