Klaus si na severu Čech posteskl. Zelená ideologie prý kazí naše zákony

20.10.2011 13:50

Během své návštěvy Ústeckého kraje se Klaus znovu ostře vymezil vůči ekologickým organizacím, když prohlásil, že zelená ideologie zásadně kazí naše zákony. V této souvislosti si ovšem také posteskl, že tvorbu našich vlastních zákonů už mnohdy nemáme ve svých rukou. Zejména po přijetí Lisabonské smlouvy prý především překládáme do češtiny evropské direktivy.

Klaus si na severu Čech posteskl. Zelená ideologie prý kazí naše zákony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Druhý den své návštěvy Ústeckého kraje prezident republiky Václav Klaus zavítal na Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně, promluvil si také se starosty Šluknovska, ale mimo to si našel čas i na rozmluvu se zastupiteli Ústeckého kraje.

Rozestavěná dálnice je zločinem na přírodě

Ve svém úvodním projevu se Klaus znovu vyjádřil dostavbě dálnice D8, podobně jako to učinil již v první den své návštěvy. Zdůraznil, že v případě stavby dálnice musí odpovědnost za její dokončení převzít stát, protože s takto velkými projekty si samy kraje neporadí. Navíc dodal, že Ústecký kraj není ani zdaleka jediným krajem bojujícím za dokončení klíčových infrastrukturních staveb.  Kraje by proto podle Klause měly spolupracovat v této oblasti.

„Rozestavěná a nedokončená dálnice, to je ničení přírody, desítky kilometrů rozestavěných úseků či mostů, které nikam nevedou. Opakuji, tohle je ničení přírody, ne to s jakou kartou hrají ekologické organizace," zdůraznil prezident.

Naším úkolem je se velmi rezolutně utkat se zelenou ideologií, která naše zákony zásadním způsobem kazí. To nemůže udělat nikdo jiný než politické strany. Tohle je trochu i na vás, abyste se tady v kraji dohodli napříč politickým spektrem, že je něco, co vás spojuje."

Psali jsme: Klaus si přijel poslechnout občany. Uslyšel křik: Kašlete na seniory

V této souvislosti se hlava státu dotkla i problematiky prolomení limitů těžby uhlí. V Ústeckém kraji jde o velmi citlivou otázku, ale podle názoru hlavy státu bude muset být vyřečena dříve či později. „A jestli si někdo myslí, že budeme vyrábět elektřinu podle toho, zda bude nebo nebude foukat vítr, tak to je obrovský omyl a já doufám, že do podobné pasti se naše země nenechá vlákat," mínil Klaus.

Mnohá řešení problémů už nemáme ve svých rukou

Hlava státu k tomu dodává, že výstavba infrastruktury na jedné straně a ekologické požadavky na straně druhé jsou dnes již do značné míry v rukou Bruselu, minimálně od doby přijetí Lisabonské smlouvy.

Související:Klaus varoval Evropu: Buď reformy, nebo deset hubených let

„Německé ministerstvo spravedlnosti si udělal velkou analýzu toho, jaký je podíl evropské direktivy a kolik zákonů je výtvorem německým. Německé ministerstvo spravedlnosti následně odhadlo, že osmdesát pět procent je jen překlad evropské direktivy do národního zákonodárství a jen patnáct procent tvoří zákony vzniklé doma," posteskl si Klaus.

Dodal k tomu, že jde o fakt, který se někomu může líbit, druhému nemusí, ale je třeba vzít ho na vědomí. Přitom je dobré mít na paměti, že v případě USA je ten poměr zcela jiný, za mořem je nakloněn ve prospěch národních zákonů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…