Špidla: Vláda počítá s nesmrtelností. Lidi pouští do důchodu čím dál později

20.10.2011 22:23

Sociální demokracie považuje za zcela nesprávné a nebezpečné oslabovat průběžný důchodový systém zaváděním dalšího pilíře. Na čtvrteční tiskové konferenci před diskusním večerem s občany pod heslem "Mluvte nám do toho" to řekl sociální expert ČSSD a bývalý eurokomisař pro sociální politiku Vladimír Špidla. "Chceme naopak zachovat váhu průběžného systému, posílit jeho příjmy postupně až do situace, že bude mít mírný přebytek," uvedl.

Špidla: Vláda počítá s nesmrtelností. Lidi pouští do důchodu čím dál později
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Přebytek důchodového účtu chce ČSSD využít prostřednictvím fondu budoucnosti k vyrovnávání propadů očekávaných zhruba v letech 2040 až 2060.

Vláda počítá s nesmrtelností

ČSSD chce také zachovat hranici 65 let pro odchod do důchodu. Demografické dějiny podle Špidly ukazují, že byla období, kdy délka života stagnovala nebo dokonce klesala. Mechanické prodlužování odchodu do důchodu svědčí o tom, že vláda počítá s nesmrtelností, uvedl.

Špidla ale také přiznal, že jediným tématem, o kterém je vládní koalice ochotná se sociální demokracií diskutovat, jsou takzvané předdůchody pro lidi s velmi těžkými profesemi, kterým by umožnily odejít do důchodu o pět let dříve. K jejich financování by bylo také možné použít fond budoucnosti, uvedl.

SLEDUJEME téma: Důchodová reforma


Podpora rodin s dětmi je nezbytná

Sociální demokraté podle Špidly soudí, že nedílnou součástí důchodového systému je podpora rodin s dětmi. V rámci internetové diskuse prý přicházejí různé podněty. Například že by se mohl podle počtu dětí snižovat odvod do důchodového systému. Druhou možností by mohlo být zavedení fiktivního příjmu do důchodového systému, což by umožnilo těm, kdo se starají o děti, důchod zvýšit. Tyto podněty se ale prý zatím v rámci společných jednání expertů sociální demokracie a vládních stran neprojednávaly.

Čtěte více: 

reklama

autor: aš, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…