Socialista Mládek: Premiér by měl podpořit eurozónu. Alespoň slovně

21.10.2011 10:59

Premiér Petr Nečas by se neměl k eurozóně stavět zády a sypat jí sůl do rány, ale naopak ji pomoci slovní intervencí. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek. Reagoval tak na názory Nečase, že termín vstupu do eurozóny zatím nestanovíme a euro bychom měli případně přijmout až na základě referenda.

Socialista Mládek: Premiér by měl podpořit eurozónu. Alespoň slovně

Premiér Petr Nečas toto úterý jednal s poslanci konzervativní frakce v Evropském parlamentu o současné situaci společné evropské měny. Uvedl tehdy, že vzhledem k tomu,  jak se eurozóna mění a snaží se stát nejen měnovou unií, by bylo vhodné nechat o vstupu do ní opět rozhodnout občany v referendu. A to i přesto, že ke členství v eurozóně jsme se zavázali už při vstupu do Unie, který posvětilo referendum v roce 2003.

„Tím, že se euro mění z monetární unie v unii transferovou a dluhovou, tak tato věc je natolik důležitá, že by hlasování referendem mohlo být přehlasováno zase jiným referendem," řekl Nečas.

Ekonomickému expertu za ČSSD Janu Mládkovi se ale premiérova slova nelíbí.

„V podstatě se chce jenom to, že pan premiér vlídně pohovoří o tom, že to euro jednou přijmeme, nebude si vymýšlet nějaké hlouposti o referendech a podobné věci a v podstatě nic nemusíme platit. A upřímně řečeno, za ty tři roky, kdy je nejblíž reálný jakýkoliv vstup, tak jaksi budeme vidět, jak se eurozóna vypořádala s krizí. A pokud by se náhodou nevypořádala, což já nevylučuji, že to je jeden ze scénářů, byť ne příliš pravděpodobný, tak nikam vstupovat nebudeme. Takže tento postoj by nás v podstatě nic nestál," řekl Jan Mládek v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Rozhovor v Radiožurnálu také zde:

Nesplňujeme konvergenční kritéria

Premiér již minulý týden po jednání premiérů zemí Visegrádské skupiny prohlásil, že vláda nestanoví termín vstupu České republiky do eurozóny minimálně ze dvou důvodů.

Jedním z důvodů je podle předsedy české vlády skutečnost, že Česká republika nesplňuje v tuto chvíli konvergenční kritéria pro přijetí eura.

„A tím druhým a důležitějším důvodem je, že projekt eura se velmi výrazně mění proti první polovině minulého desetiletí. Z monetární unie se postupně stává také transferová a dluhová unie a nyní je nezbytné vyčkat, kam se eurozóna bude vydávat dál,"zmínil Nečas.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění z letošního července si zavedení eura jako národní měny dokáže představit jen asi pětina Čechů.

Související:

 Unijní špičky budou řešit budoucnost eura

V Bruselu se dnes schází ministři financí členských zemí eurozóny. Jde o klíčovou schůzku před nedělními summity unie a eurozóny v Bruselu. Na něm by měly unijní špičky říct, jak se dostat z krize a jak zachránit společnou měnu.

Jak ale připomněla Česká televize, šéfové zemí eurozóny už ale začali domlouvat další termín pro nové setkání. Německo totiž naznačilo, že z nedělního summitu zřejmě žádný plán nevzejde.

Plán by se měl týkat záchrany Řecka, rekapitalizace evropských bank a efektivního využití peněz ze záchranného fondu eurozóny.

"V neděli se ho ale asi nikdo nedočká. Francie a Německo se i po několika telefonních rozhovorech nedokážou shodnout, a to zejména v otázce posílení kapacity záchranného fondu a zapojení soukromých investorů do druhého balíku finanční pomoci Řecku," uvedla televize.

Šéfové zemí eurozóny uspořádají po nedělním summitu další vrcholné setkání, které se uskuteční nejpozději do středy 26. října.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…