Zimola se sešel s papežem. Předal mu "poklady" z jižních Čech

21.10.2011 14:10

Papež Benedikt XVI. konečně poznal hejtmana Jihočeškého kraje Jiřího Zimolu (ČSSD) zblízka. Představitel kraje byl jedním z těch, který se tento týden sešel se Svatým otcem ve Vatikánu a předal mu dary z jižních Čech.

Zimola se sešel s papežem. Předal mu "poklady" z jižních Čech

  Jihočeská delegace se zúčastnila generální audience u papeže. Účastníkem slavnostního přijetí byl jak sídelní biskup českobudějovické diecéze monsignor Jiří Paďour, tak i hejtman Jiří Zimola, starosta Třeboně Jiří Houdek( KDU-ČSL) a soubor Třeboňští pištci.

Ty po vystoupení zjistili, že jim zloději nedaleko baziliky ve Vatikánu zloději vykradli autobus. Škoda na nástrojích a zavazadlech je 160 tisíc. Ani to jim ale radost ze setkání s hlavou katolické církve nezkazilo. Byl to pro ně obrovský zážitek, ostatně pro všechny, i pro hejtmana.

Hejtman večeřel s bohoslovci

"V rámci generální audience, udělované papežem poutníkům z celého světa, jsem Jeho Svatosti předal dva krásné dary a pozval jej jménem Jihočechů na návštěvu našeho kraje. A i když k tomu zřejmě nikdy nedojde, přestože mi papež za pozvání poděkoval a vyjádřil přání se k nám podívat, určitě mu jižní Čechy bude připomínat růženec z vltavínů a kamenný kříž z šumavského dioritu. Večer jsme se setkali s rektorem Nepomucea a povečeřeli jsme s bohoslovci z této naší jediné koleje v Římě," uvedl k audienci u papeže pro ParlamentniListy.cz hejtman Zimola.

Více o Jihočeském kraji ZDE

Členy jihočeské delegace v Římě byli také Třeboňští pištci, kteří koncertovali už v úterý a zahráli také při středeční audienci u papeže. Sedmadvacetičlenné tělesa hrálo Händelovu skladbu Hle, náš vítěz přichází. Poté, co papež pozdravil při audienci přítomné v českém jazyce, ozvala se mu hudba jako odpověď a poděkování. Jihočeská delegace seděla v první řadě sektoru, který byl k papeži nejblíže.

V úterý Třeboňští pištci koncertovali při poutní bohoslužbě v českém jazyce v bazilice Panny Marie Větší (Santa Maria Maggiore), kterou sloužil právě českobudějovický biskup Jiří Paďour. Večer pak Třeboňští pištci uspořádali slavnostní koncert v nedaleké bazilice svaté Praxedy. Koncert Třeboňských pištců na téma Evropská renesanční a barokní flétna byl součástí projektu nazvaného Pocta růži, který souvisí s letošním Rožmberským rokem.´

Rožmberkové dobyli i Řím

"Rožmberkové evidentně nedobyli jen jižní Čechy a Prahu, ale zdá se, že také Řím," glosoval hejtman Zimola. Zazněly duchovní skladby renesančních a barokních mistrů. Vystoupení soubor připravoval rok. Pro Jihočeský kraj je to letos z nejdůležitějších kulturních akcí v zahraničí.

Více čtěte:

  • Hašek pozval Svatého otce na Moravu
  • Blahořečení Jana Pavla II. Nebudou chybět ani "bezbožní" Češi
  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Radek Kraus

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …