Factum Invenio: O daňový bonus místo stravenek lidé nestojí

21.10.2011 10:34

Na vábničku v podobě třítisícového ročního daňového bonusu místo plánovaného zrušení stravenek naprostá většina populace ministru financí Miroslavu Kalouskovi neskočila. Jak ukázal říjnový průzkum agentury Factum Invenio, tak daňový bonus jako náhradu za stravenky odmítá 93 procent ekonomicky aktivní veřejnosti.

Factum Invenio: O daňový bonus místo stravenek lidé nestojí

Nejrozšířenějším benefitem v Česku je podpora zaměstnaneckého stravování. Agentura Factum Invenio ve svém říjnovém průzkumu zjistila, že 93,1 procenta dotázaných se domnívá, že stát by měl zaměstnanecké stravování prostřednictvím daňového zvýhodnění podporovat. Zatím se tak dělo prostřednictvím daňového zvýhodnění stravenek a příspěvků na podnikové stravování.

To však plánovalo ministerstvo financí v chystané daňové reformě změnit. Kompenzací se mělo stát pro všechny zaměstnance zavedení takzvaného daňového bonusu, který by činil tři tisíce korun ročně. Podle nynějších pravidel si zaměstnanci přijdou díky příspěvku na stravování od zaměstnavatele průměrně na devět tisíc ročně.

Lidé si už dovedou dopady lépe spočítat

Proto ani nepřekvapí, že v říjnovém průzkumu agentury Factum Invenio, který byl reprezentativní z hlediska ekonomicky aktivní populace ČR a čítal 522 dotázaných osob, daňový bonus jako náhradu za podporu zaměstnaneckého stravování odmítla naprostá většina (92,9 procenta) ekonomicky aktivních obyvatel.

Nesouhlasný postoj k navrhovaným změnám se ukazuje být ještě výraznější, než podle výsledků výzkumu z roku 2010, kdy daňový bonus odmítalo pouze 65 procent ekonomicky aktivní populace. Důvodem může být, že lidé už dnes lépe chápou, co jim připravované zrušení daňové podpory stravování a její nahrazení daňovým bonusem může přinést a naopak vzít.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


K věci:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …