Náměstek hejtmana: Ovzduší v Ostravě se bude postupně lepšit

21.10.2011 10:50

Český rozhlas si všimnul toho, že společnost ArcelorMittal začala na Ostravsku odprašovat jednu ze svých aglomerací. Je to přesně v místě, kam vláda před časem směřovala miliardovou nvestici a tak je logické, že tato věc patří nyní k nejsledovanějším, a to hlavně kvůli přísným limitům vypouštěných škodlivin. Náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák ale upozornil, že již do roku 2007, kdy krajské úřady vydávají integrovaná povolení, dochází k průběžnému snižování limitů v rámci tuhých znečišťujících látek.

Náměstek hejtmana: Ovzduší v Ostravě se bude postupně lepšit

ArcelorMittal je už léta velkým znečišťovatelem ovzduší na Ostravsku. Není ale jediným. Moravskoslezský kraj postupně nařídil ostatním velkým znečišťovatelům nová integrovaná povolení na snížení prašnosti. Na Ostravsku je přitom osm velkých industriálních zdrojů, v sousedním Polsku až 22.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa přitom již v dubnu představil takzvaný akční plán. Jde o soubor opatření, která mají zlepšit ovzduší v oblasti, která se už dlouho potýká s velmi špatnými rozptylovými podmínkami.

Mezi opatření patří i modernizace výrobních linek. Proto například zařízení pro spékání železné rudy v ArcelorMittalu je vybavené speciálními filtry, které zachytí více než 70 procent vypouštěného prachu, dohromady 270 tun za rok.

 „Od roku 2007, kdy na krajské úřady spadla kompetence vydávat integrovaná povolení, docházelo k průběžnému snižování limitů v rámci tuhých znečišťujících látek, to znamená prachu. První integrované povolení bylo vydáno již v roce 2007, následně v roce 2009 bylo vydáno toto poslední povolení," přiblížil v rozhovoru pro Radiožurnál náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák.

ArcelorMittal podle něj tak již nyní splňuje podmínky integrovaného povolení. „A splňuje i evropskou normu a od 1. ledna 2012, respektive od dnešního dne, kdy bude odprášení aglomerace sever uvedeno v provoz, splńuje ty zpřísněné limity, což je 20 mikrogramů na metr kubický, což je limit hluboce pod evropskou normou," řekl dále Novák.

Emisní hranice je pětinásobně nižší, než v Polsku

Snížení emisního stropu tuhých znečišťujících látek je nutné ale posuzovat také podle lokality.  

„Emisní hranice bude pětinásobně nižší, než jsou hranice v Polsku, o polovinu nižší, než ukládá evropská legislativa," zmínil dále Novák pro rozhlas s tím, že ale ArcelorMittal není jediným znečišťovatelem ovzduší na Ostravsku.

„Moravskoslezský kraj postupně nařídil ostatním velkým znečišťovatelům nová integrovaná povolení, co se týče hutního průmyslu, stejné nařízení, jako ArcelorMittal mají i Třinecké železárny s tím, že jejich uvedení v provoz nastane v roce 2013," dodal Novák.

I podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy má Arcelor Mittal u nás oproti Polsku poloviční limity na znečištění, od roku 2012 dokonce pětinové.

„Jednáme proto o problému i s polskými kolegy," uvedl ministr Chalupa letos v dubnu, když zamířil na Ostravsko.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…