Kalouskovi nic nedokážou. Zakažte už ten boj s korupcí, udeřil politolog

21.10.2011 17:36

Boj proti korupci jako politický program a heslo by se měl zakázat, je totiž zneužitelný. V souvislosti s nejnovější koaliční strkanicí mezi ministrem financí Kalouskem a místopředsedou Véček Jarolímem to navrhuje politolog Bohumil Doležal. Politici by se podle něj neměli ostřelovat žalobami kvůli popularitě, takové osočení má prý totiž trvalé následky.

Kalouskovi nic nedokážou. Zakažte už ten boj s korupcí, udeřil politolog
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek

Mezi koaličními partnery občanských demokratů to opět vře. Rozbuškou byl tentokrát místopředseda VV pro boj s korupcí Tomáš Jarolím, který podal další žalobu na Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten palbu paragrafy samozřejmě opětuje. "Cítím povinnost bránit nejen své dobré jméno, ale veřejně čelit fízlovskému politickému stylu Věcí veřejných. Podávám proto na místopředsedu Jarolíma trestní oznámení pro trestné činy pomluvy a křivého obvinění," uvedl v tiskové zprávě.

Zbraň bez vedlejších účinků

"Jak žaloby místopředsedy VV na ministra financí a místopředsedu koaliční TOP 09, tak i samotné angažování pana Jarolíma do funkce místopředsedy je ze strany Véček snaha zviditelnit se na úkor koaličního partnera," hodnotí bez zaváhání celou situaci politolog. Vzhledem k současnému postavení VV prý straně nic jiného ani nezbývá. Straničtí stratégové si také podle Doležala velice dobře uvědomují, že veškerá trestní oznámení na korupci jsou nesmírně výhodná zbraň, z jejíhož použití nehrozí dotyčnému žádné následky.

"Nic z toho se většinou obviněnému neprokáže. Ale zároveň onen obviněný nemůže prokázat, že se korupce dopustil. Jak by to také udělal, vždyť tyto případy se dají uzavřít jen pro nedostatek důkazů," klade si otázku Doležal. Výhodnost této taktiky pro jejího uživatele a zároveň smrtící účinky na oběť jsou prý vidět právě v případě Kalouska.

K tématu:

Jarolím z VV podal trestní oznámení na Kalouska. Kvůli hazardu

Kalousek má Jarolíma plné zuby. Podá trestní oznámení pro pomluvu

VV zase podávají trestní oznámení na Kalouska. On: Je to odporné

Po Kalouskovi jde Liga odhodlaných

"Každý v tomto státě už určitě někde slyšel, že Kalousek je to či ono. Ale důkazy nejsou. Nikdy mu nic nedokázali, ale všichni vědí, že strašně krade. Problém podobných obvinění zvlášť v rovině politik vůči politikovi z nich činí nesmírně nevěrohodnou záležitost. V devadesáti procentech případů přesto zůstanete sprostým podezřelým a to vám už nikdo neodpáře. Boj proti korupci jako součást volebního programu nebo dokonce jeho nosnou část by měl zákon politickým stranám jednoznačně zakázat," říká Doležal a uvádí hned dva argumenty. Především by měla být snaha bojovat proti korupci součástí myšlení každého jedince. Druhým důvodem je právě příliš snadná zneužitelnost proti politické konkurenci jako v případě Jarolím-Kalousek. "Je to především nesmírně sprosté," dodává.

Sázka na nového místopředsedu

Doležal ale i přes svou averzi vůči spršce žalob vůči Kalouskovi kvituje, že VV to s podobnou taktikou bude u voličů vycházet. "My totiž strašně rádi slyšíme, že někdo někde krade a v případě politiků tomu spousta lidí také velice ráda uvěří. Řekněte o mně veřejně padesátkrát, že kradu a za chvíli jsem na tom jako Kalousek," nechal se slyšet politolog.

Jeho kolega Josef Mlejnek soudí, že vhodnější osobu na útok proti Kalouskovi si VV vybrat nemohly. "Není ve vládě, je nový a především působí jako neřízená střela, takže VV se mohou v klidu tvářit, že nejde o jejich politiku a ono přitom jde přesně o toto," konstatuje Mlejnek. I podle něj je Kalousek pro VV mimořádně výhodným cílem, protože jako ministr financí reformní a silně škrtající vlády musí voličům VV nutně vadit. Přesto politolog nevylučuje ani dosud tajný vnitrokoaliční spor, v němž tvoří TOP 09 a VV znesvářené strany.

Nemohu se vyjádřit. Jsem řadový člen

Členové Věcí veřejných, kteří se uvolili pro ParlamentníListy.cz reagovat, se v zásadě shodují na tom, že TOPce a hlavně Kalouskovi oplácejí stejnou mincí. "Řízená kampaň proti VV v minulém roce byla několikanásobně horší," uvedl královéhradecký poslanec Jiří Štětina s tím, že vzájemné ostřelování žalobami koalici nikdy nesvědčí. Šéf královéhradecké organizace VV Jan Hrdina pak připomíná, že "Miroslav Kalousek se faktem, že je v koalici s VV při svých výpadech vůči Véčkům také příliš netrápil." Žaloby Jarolíma vůči Kalouskovi jsou prý ale soukromá věc místopředsedy pro boj s korupcí a ten má prý k podobným krokům jistě vážný důvod. Vzorový příklad stranické disciplíny pak předvedl jeden z kmenových členů Véček Jiří Vejmelka. "Nemohu se vyjádřit. Od května jsem pouze řadový člen VV. S panem Jarolímem nespolupracuji," vzkázal Vejmelka ParlamentnímListům.cz.

Jarolím zažaloval ministra financí ve středu kvůli jeho údajné roli v kauze Ostroj. Podle podané žaloby měl Kalousek zneužít pravomoc v případu z roku 2001, na který již dříve upozornil již dříve předseda komunistů Vojtěch Filip. "Nicméně ani komunisté se při svých pomluvách neuchýlili k účelové kriminalizaci, na to musela být česká politická scéna obohacena novým subjektem Věci veřejné," pouští se do Véček Kalousek. Jarolím nechce k žalobě sdělovat další informace, vyčká prý výsledku kongresů ODS a TOP 09, které probíhají o víkendu.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…